Пристрастяване към шоколадов загар докара на британка рак на кожата и наложи ампутация на ухо.

Прекаляването със солариума може да доведе до рак и за това медицинската общност заговори преди 10 години.

Шоколадовият загар може да е коварен, когато стане мания

За лица по 18 години е забранено да посещават солариуми. Но на възрастните не може да забрани, и много жени могат да си докарат рак от честото посещение на солариуми.

В сравнение с началото на 90-те години на миналия век заболеваемостта от рак на кожата във Великобритания нарасна двойно.

44-годишната Антея Смит много години посещава солариум ежедневно, основно се излагала на изкуствената ултравиолетова светлина в легнало положение в т.нар. sunbed или слънчево легло. В хоризонтално положение придобиването на шоколадов тен става по-бързо.

Тя развива зависимост – изпитвала постоянна необходимост да ходи на солариум, за да поддържа шоколадов тен.

Когато многогодишният навик на Смит ѝ докарва рак, това е напълно неочаквано за нея.

Туморът се разпространил по цялото ухо, и както обикновено се прави при мелоном, единственият възможен метод е хирургичната интервенция, и то не една.

Налага се ампутация на лявото ухо, на ушната мида, на цялото заедно с вътрешно и средно.

След това при втората операция хирурзите отстраняват цялото средно и вътрешно ухо, слюнчените жлези от лявата страна и всички лимфни възли, а също и част от черепа.

Шоколадов загар естествени – дали това може да ни спаси

Жената се чувства виновна пред своя мъж и деца, тъй като сама си докарва всички беди на главата. И си причинява вреда по собствена воля, без да има представа колко е опасно да ходи толкова често на соларуим.

У нас модата по солариумите сякаш отмина, не са малко тези, които затвориха, други пък се ориентираха към други процедури за разкрасяване.

Основната причина, поради която шоколадовият тен не стана толкова популярен у нас, е, че почти всеки един българин с лекота може да го придобие през летните месеци по родните курорти.

Кожата на повечето българи е по-тъмния тип, при който изгарянето не е толкова лесно и не настъпва веднага, както това става при хора с по-светъл тип, обикновено представители на северните народи.

Дори и още през февруари, ако прекарваме достатъчно време навън, ще забележим леко потъмняване на кожата, тъй като слънцето с всеки изминал ден става все по-силно.