Наскоро бе установено, че границите на норма на пулса могат да са много по-широки, отколкото се смята понастоящем.

В рамките на изследването били анализирани данни за повече от 92 000 американци от 50 щата, които в рамките на 2 седмици постоянно носели гривни, проследяващи честотата на пулса.

Нормалният пулс може да не е толкова, колкото се смята сега

Средната възраст на участниците е 46 години. За тези 2 седмици учените получават данни общо за 33 млн. измервания.

Смята се, че нормалната честота на пулса за възрастен човек в състояние на покой варира в границите от 60 до 100 удара в минута. Практиката показва, че всъщност  колебанията може да са от 40 до 109 удара в минута, средно 65,5.

За повечето мъже пулсът е в границите от 50 до 80 удара в минута, а за жени – от 53 до 82 удара в минута.

Съществува мнение, че пулс над 80-100 удара в минута е сигнал за възможни проблеми със здравето или предразположение към стрес, също по-висок пулс може да имат хората в напреднала възраст.

Пулсът е индивидуален и да варира в зависимост от сезона

Учените решават да проверят няколко фактора, сред които възраст, пол, индекс на телесната маса и продължителност на съня влияят на пулса. Оказва се, че само 10% от честотата на сърдечните съкращения зависи от изброените фактори. В 90% не може да се установи причината за значителното повишаване на пулса.

Освен това пулсът при всеки човек е напълно индивидуален и може да варира всеки ден и дори в зависимост от сезона.

Малко по-висок е през януари и по-нисък през юли. При жените пулсът се променя още повече, тъй като това може да е свързано с хормоналните промени.

При всеки човек също така има седмици, когато пулсът с 10 и повече удара в минута се отличава от неговия нормален диапазон.

При такова разминаване на данните някои кардиолози може да назначат допълнителни изследвания, с цел да установят дали няма някакъв друг здравословен проблем, но обикновено не се открива нещо.

Понякога и храната може да оказва влияние, например, похапването на по-голямо количество може да доведе до известно повишаване на пулса.