При психични разстройства физическите упражнения се смятат в най-добрия случай за спорни. Но сериозно да се лекуват такива болни с физкултура едва ли и по-точно, дори няма да се опита.

Специалистите, практикуващи в стационарни психиатрични заведения обикновено веднага назначават психотропни препарати, които трябва да облекчат симптомите на заболяването.

Спортът може да замени хапчетата при психични разстройства

За лечение съществуват традиционни психотропни и фармакологични схеми, към които лекарите се стараят да се придържат.

Намериха се обаче лекари отстъпници, сред които психотерапевт и участник в групата на стационарните психиатри в Медицинския център на университета Върмонт, Дейвид Томази.

В сътрудничество със своите колеги изгражда зала за 100 човека в стационарно психиатрично отделение на медицинския център.

В една от експерименталните групи пациенти от психиатричното отделение лекарствата били напълно спрени, а също и психотерапевтичните сесии.

Доброволците само тренирали по специално разработена 60-минутна програма упражнения и спазвали принципите на здравословното хранене.

Психотерапевтите прегледи психично болните, за да установят как се чувстват, в какво настроение са както преди, така и след тренировките, за да се оцени влиянието на физическите упражнения върху психичните симптоми.

Понижаване нивото на гнева при психично болни

Във въпросниците се наблюдавало понижаване на нивото на гнева, тревогата и депресията, повишаване на самооценката и общо подобряване на настроението.

Изследователите установили, че средно при 95% от доброволците се съобщило, че настроението им се е подобрило след изпълнение на програмата за упражнение. А 63% от участниците съобщават дори, че сега тяхното настроение е стабилно добро. Средно 91,8% от психичното болните съобщават, че са доволни след тренировките.

След успеха на експеримента специалистите настояват, че физическите упражнения могат да са основен метод за лечение на редица психически разстройства и такива на настроението – от тревога и депресия до шизофрения, мисли за самоубийство и остри психически разстройства.

Този метод може да спомогне за намаляване на времето за престой на хората в психиатрични болници и ще се понижи зависимостта от психотропни препарати.

Изследователите се надяват, че новият метод с времето ще стане също толкова фундаментален, колкото и фармакологичната намеса.