Всички знаят за вредните навици и осъзнават, че трябва да се избавят от тях. А за безполезните навици рядко някой се замисля. Те не носят нищо хубаво и отнемат много време.

Какви навици не носят полза и какво е решението  

За какви навици става въпрос? Например, в състояние на тревога да си хапем устните или да си гризем ноктите, или гледане на телевизия по време на хранене. Или късно да лягаме през почивните дни – а може би и през делничните.

За да открием безполезните навици, трябва внимателно да анализираме своите действия, а впоследствие вече трябва да си изготвим стратегия за борба с тях.

На първо място, трябва да си изясним – обичайните действия могат да са абсолютно безполезни. За тях се губи време, което може да се използва за нещо друго по-полезно.

Следователно, ако в живота има определени цели, които изискват сили и време, по-добре да се избавим от безполезните навици и да насочим енергията си към важните задачи.

Да подскажем няколко такива навика, но всеки човек може да си има свои.

Постоянни опити за отслабване с диети

Този навик е най-характерен за жените. Стремежът за по-стройна фигура води до използване на всякакви методи и средства. И един от най-популярните са диетите.

Да се опитва една диета след друга е безполезно, а понякога и вредно, ако са свързани с по-продължително гладуване. А след това отново и отново да се търсят системи на хранене, които да помагат за отслабване.

В резултат организмът се изтощава, не получава необходимите вещества, а теглото остава без промяна.

Диетите трябва да са засищащи, а менюто разнообразно. Пред диетата е за предпочитане правилното хранене. Тогава отслабването ще е много по-лесно, вкусно и по-комфортно.

И резултатът ще бъде наистина по-забележим, тъй като няма да се налага да се изкушаваме и съответно да разваляме диетата.

Много кафе през деня

Чаша кафе сутрин или през работно време – това е нормално. Кафето помага за ободряване. Но ако тази напитка се пие по много пъти дневно, то от бодростта няма да остане и следа.

При привикване към кафето всеки ден ще са необходими по-големи количества. А това може да доведе до обезводняване и отмиване на полезните елементи.

Какво да правим? Да го заменим с другите естествени енергийни напитки. Например, с чай от джинджифил, сок от цитруси, чай с канела. Това е много по-полезно. Трябва още да се пие и чиста вода.

Отдих на дивана пред телевизора

Заседналият начин на живот може да бъде приятен, но и много вреден.

Популярният навик да се почива на дивана е абсолютно безполезен за здравето. Организмът не си набавя кислород, мускулите не се тренират, имунитетът не укрепва.

Как да поправим този навик? Следва да положим усилие и да намерим по-интересни занятия. Отдихът е възможен не само на дивана пред телевизора, но и в парка, в гората, басейна, игра с децата. Отлично можем да си починем, ако се занимаваме с хобито си. Тоест вариантите за отдих са много.

Това не означава, че никога не трябва да си позволяваме отдих пред телевизора. Но това следва да се прави не всеки ден. В подобен начин за отдих няма на практика нищо полезно, особено ако това време може да бъде прекарано по-добре.

Търпене на болки

Не всеки човек бърза да ходи на лекар, щом го заболи нещо. Хроничната болка може да безпокои дълги години. Повечето хора в такива случаи все се канят да си запишат час при личния лекар, но постоянно го отлагат.

За изключване на сериозни здравословни проблеми, е необходима задължителна консултация с личния лекар. Разбира се, не всяко неразположение изисква сериозно лечение. Понякога е достатъчна и малко гимнастика или промяна на хранителния режим.

Всяка болка пречи на нормалния живот, може да възникне слабост, да причини недоспиване и да ни развали настроението, затова решението е колкото по-бързо се запише час при личния лекар, толкова по-добре.