Ракът на устата е заболяване, което може да доведе до сериозни последици, ако бъде пренебрегнато и не се осигури навременно лечение. Заболяването представлява злокачествен процес, който може да засегне всички части на устната кухина. Може да се появи по повърхността на езика, венците, устните, вътрешната страна на бузите или на входа на гърлото и сливиците. Този вид рак има определени и отличителни симптоми, които подсказват на пациентите, че трябва да се прегледат.

В тази статия ще ви запознаем с характерните симптоми, причини и рискови фактори за развитието на рак на устата. Ще ви опишем и методите, които се използват за лечението му. Бъдете информирани и при забелязването на някои от симптомите подходете отговорно, мнително и потърсете лекарска помощ, защото ранната диагностика на заболяването е ключова.

Симптоми на рак на устната кухина

В ранните на болестта рядко се забелязват признаците и симптоми на рака. Те могат да бъдат открити, ако ходите на редовни профилактични прегледи при стоматолог или при оториноларинголог (УНГ). С развитието на болестта започват да се забелязват все повече симптоми, видими с просто око.

Симптомите включва появата на петна по лигавицата на устната кухина или езика, тези петна обикновено са бели или червени на цвят. Друг симптом е подуването на устата, което продължава повече от 3-4 седмици. Афтите и незарастващите язвички, които не се влияят от лекарства, също подсказват, че заболяването е на лице. Други характерни симптоми са болката при преглъщане, бучки по лигавицата на кожата, възпалено гърло, скована челюст, болезнен език, болки в областта на шията и дрезгав глас.

Имайте предвид, че тези симптоми могат да са в резултат и на други заболявания и не означават, че със сигурност имате рак на устата. Затова консултацията с лекар е задължителна при съмнение или проява на симптоми на заболяването.

Причини и рискови фактори

Ракът на гърлото се появява, когато генетична мутация кара клетките да растат неконтролируемо. Точната причина за тази мутация все още не е известна, но има редица рискови фактори, които се смята, че я предизвикват.

Тютюнопушенето и употребата на алкохол са сред основните причини за развитие на рак на устата. Това е така, тъй като химическите вещества в тютюна увреждат устните и околните тъкани, а комбинацията с алкохол увеличава риска още повече.

Хората, страдащи от човешки папилома вирус също са по-податливи на този вид рак. Човешкият папилома вирус (HPV) е особено свързан с рак на задната част на устата и небцето. Друга причина е излагането на устните на ултравиолетови лъчи, каквито са лъчите на слънцето и тези, излъчващи се от солариумите.

Рискът от развие на заболяването се увеличава и с нарастването на възрастта. Ракът на устата най-често се появява след 40-годишна възраст, като по-рискова група са мъжете. За появата на болестта оказват влияние и фактори, като генетична предразположеност, лошо хранене (особено прекомерната консумация на червено месо). 

Как се лекува

Лечението на рака на устата зависи от това колко е напреднал, ако се открие рано, прогнозата за пълно възстановяване е добра. След редица медицински прегледи от съответните специалисти, ще ви бъде препоръчано индивидуално лечение. Лекарят ви може да прибегне до различни методи на лечение, включващи лъчетерапия, химиотерапия, ортопедична грижа и рехабилитация.

В по-напреднал стадий на болестта се използва комбинация от хирургични методи, лъчетерапия и химиотерапия.

Ракът на устата е сериозно заболяване, но с правилното и навременно лечение може да  което може да бъде излекувано и да се сведе до минимум дискомфорта на пациентите. Здравословният начин на живот и редовните прегледи са особено важни, за да се предпазите от този вид рак. При наличие на симптоми не чакайте дълго преди да потърсите лекарска помощ, за да избегнете различни усложнения.