Вероятно на всеки от вас сам у познати неприятните симптоми на хремата. Това състояние може да се окаже освен изключително досадно, и много упорито. Течащият нос може да пречи на съня и ежедневието ви и бързите методи за справяне с проблема са от съществено значение.

Хремата е състояние, известно още като ринорея. За състоянието е характерно изтичането на излишните течности от носа, а причините за появата му може да са разнообразни. Секцията от носа при хрема може да бъде водниста, гъста или жълто-зелена на цвят.

В тази статия сме ви подготвили информация за възможните причини за появата на хрема и няколко ефективни метода, с които да се справите с хремата за 5 минути. Хубавото е, че не винаги се изискват лекарства, за да се справите с нея, а на различните причини за появата ѝ им действат различни методи.

Какви са причините за поява на хрема

Причините за появата на досадната хрема могат да бъдат различни. Тя може да се провокира от фактор, като алергии, синузит, внезапни промени в температурата, инфекции и настинки. Всъщност в сезона на алергиите и при спадането на температурите, хремата е едно от най-честите оплаквания и засяга хора на различни възрасти.

Хремата, провокирана от алергии може да бъде причинена, както от полените, които се появява сезонно, така и от прахови акари или домашни животни. Хремата от синузит пък е свързана с натрупването на слуз, причинено от възпалението на синусите.

Вирусните инфекции, като грип и настини, също водят до хрема, а промените в температурата особено през студените месеци водят до изсушаване на лигавицата и произвеждане на излишна слуз. И точно защото причините за хрема са толкова много и толкова разнообразни, тя може да се появи през всеки сезон. Бързото премахване на хремата ще ви помогне отново да дишате нормално, да спите добре и да не изпитвате дискомфорт в ежедневието.

Методи за бързо и ефективно спиране на хремата

Ако се чудите възможно ли е да спрете хремата бързо и ефективно, без д се мъчите с нея дни и дори повече, отговорът на този въпрос е положителен. Ще дадем няколко идеи на всички, които се питат „как да спрем хремата за 5 минути“, а след прилагането им моментално ще почувствате облекчение. Подготвили сме ви домашни лекове и медикаменти, които да изпробвате, за да се отървете от неприятната хрема.

В зависимост от причината за хремата, може да изпробвате различни методи. Ако хремата е породена от сезонни промени и изсушаването на лигавицата ви е важно да поддържате въздъхна вкъщи влажен. Това можете да направите, като използвате различни овлажнители за въздух или сложите купа с вода на котлона или радиатора, за да се овлажни въздуха от изпаренията.

Ако имате алергична хрема в този случаи можете да опитате съвременните лекарства за спирането на алергии. Те действат изключително бързо и ефективно и са напълно способни да спрат хремата за 5 минути. Колкото по-силни медикаменти използвате толкова по-бързо ще подействат. Хубаво е да сек консултирате с лекар, който да ви изпише най-подходящите за вас и вашия случай.

Лесен и традиционен начин да се справите с хремата вкъщи е да направите масаж на определени точки на лицето ви. Тези точки се намират на няколко места. Масажът започва от областта между веждите, като постепенно трябва да отивате към края на веждите и началото на слепоочията, а натискането става едновременно.

След това трябва да масажирате точките от двете страни на ноздрите и да повторите няколко пъти при нужда. Този метод често се използва за различни видове хрема и е особен ефективен за моментално облекчение.

Ефективен метод за бързото справяне с хремата е и консумацията на ай, особено чай от джинджифил. Тъй като джинджифилът има естествени противовъзпалителни свойства, той помага за бързото облекчаване на симптомите на хремата. 

Можете да изпробвате и да вдишвате пара срещу хремата, като за целта трябва да сварите вода и да застанете над купата, докато главата ви е покрита с кърпа. За по-добър ефект можете да сложите няколко капки етерични масла (например мента). Вдишвайте парата за около 5-10 минути и ще усетите ефекта.