Силното кафе, изпито на гладно след безсънна нощ, нарушава биологичният механизъм, контролиращ нивата на кръвната захар.

Резултатите от изследването, проведено от специалисти по физиология на храненето и обмяната на веществата от Университета Бат – Великобритания, са публикувани в Британското списание за хранене.

Как кафето на гладно след непълноценен сън може да навреди

Учените канят 29 здрави мъже и жените да вземат участие в 3 експеримента. При първия на участниците, след нормален нощен сън, предложили след сутрешното събуждане да изпият сладка напитка, калоричността на която отговаря на стандартната закуска.

При първия експеримент на участниците не дали спокойно да спят цяла нощ – изследователите нарочно ги будели на всеки час за по 5 минути.

След сутрешното събуждане на участниците дали да изпият същата сладка напитка. А при 3-тия експеримент на участниците също ги будели цяла нощ, но на сутринта им предложили първо да изпият едно силно черно кафе, и след 30 минути сладка напитка.

След всеки експеримент участниците давали за изследване кръв за нивата на глюкоза. Оказва се, че една нощ фрагментиран сън не води до нарушения на реакцията на организма на глюкоза.

Ако след такава нощ изпием силно черно кафе, нивото на кръвната захар след закуска се повишава с 50%.

Как може да се избегне този негативен ефект

Така, отбелязват изследователите, макар и кофеинът да ни помага да се ободрим, след като не сме се наспали добре, ако пием силно кафе на гладно, то ще се появи друг проблем, нарушаване на механизма, регулиращ нивата на кръвна захар, а това може да доведе до захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Затова и предотвратяват авторите на научната статия е по-правилно денят да се започва със закуска, а след това да си позволяваме чаша кафе.

Не се посочва какво се случва, ако кафето се пише в движение, тоест човек се събуди, макар и спал малко, но измине 1-2 километра от вкъщи до спирката на обществения транспорт.

През това време се сваля допълнително кръвната захар и ако се пие кафе на гладно е възможно да не възникне нарушение.