Неправилният избор на удобни обувки е доста по-присъщ за женската природа, отколкото за мъжката. Всяка жена е винаги изключително внимателна в магазина, но често се получава така, сякаш не само, че не е внимавала достатъчно при покупката си, ами е решила съзнателно да измъчи краката си.

Всички искаме да изглеждаме добре, да привличаме вниманието към себе си по добър начин и това е факт, който не можем да отречем. Заслужава ли си обаче понякога цената, която плащаме, за да изглеждаме добре?

Всяка обувка може да е неудобна и да представлява абсолютно неправилен избор, ако не ни е по мярка, притиска ни отнякъде, не отговаря точно на стъпалото ни, от некачествена материя е и т.н., но съществуват някои видове обувки, които специалистите откриват, че не само не е препоръчително да бъдат носени ежедневно, ами могат и да доведат до много сериозни проблеми със самото ни здраве.

Кои видове обувки се смятат за лош ежедневен избор?

1. Джапанки

Поставянето им на първо място не е случайно и едва ли изненадва някой. Става въпрос специално за джапанките, известни като „джапанки с пръст“ – т.е. моделите, които отделят палеца на крака от останалите пръсти.

Те са изключително популярни сред децата, у дома, през лятото, на плажа, на басейна, дори и сред много по-възрастни хора напоследък, стараещи се да са в крак с модата. Носенето им няколко пъти в годината няма да навреди сериозно на никого, но всекидневната им употреба може да ви излезе скъпо.

Джапанките не защитават по никакъв начин ходилата ни и не са нещо, което можем да наречем стабилна обувка в никакъв случай. Напротив, принципно, ако не става въпрос за определени модели с платформа, подметката им е тънка, податлива и изключително хлъзгава. Често може дори да бъде пробита, ако стъпите върху нещо по-остро и да се нараните.

Освен това, при евтините модели се наблюдава така нареченото „разлепяне“ – отделяне на подметката.
Джапанката не придържа по никакъв начин крака. Това може да ви изиграе много лоша шега, ако ви се наложи да тичате или скачате.

Друга характеристика на джапанката е, че гумата, която отделя палеца от останалите пръсти може да нарани сериозно мекото нежно място, където е поставена, особено ако не сте свикнали.

Проведените проучвания показват, че неправилният избор на джапанки води до изкълчване или навехване на крака, счупени пръсти, вследствие на падания, охлузвания и дори до проблеми със сухожилията.

2. Обувки с прекалено висок ток

Много е писано по темата за обувките с висок ток. Всички знаем, че те не са подходящ ежедневен избор за големи дистанции, но ако работата ни не е свързана с много ходене, не е задължително да имат огромен негативен ефект върху нас – все пак високите токчета са задължителни за всяка жена.

За жалост обаче, прекалено дългото им носене може да доведе до разширени вени, подути крака, отоци, болки в коленете и ако не можете да ходите на тях – много жестоки падания.

Затова е важно преди да се заемете да изминете няколко километра с чисто новите си, още дори неразтъпкани обувки на висок ток, да сте наясно с реалните си възможности, за да не станете обект на подигравки, вследствие на неправилно, понякога дори смешно ходене.

То от своя страна може да ви причини проблеми със стойката и походката – неща, които в никакъв случай не бива да пренебрегвате, защото са изключително важни за доброто ви здравословно състояние и за вида ви.