Внимание! Обърнете внимание, че масовите симптоми на сърдечен удар при жените могат да се различават значително от тези при мъжете! Ето няколко фактора, за които трябва да сте нащрек, когато говорим за опасност от сърдечни удари при жените.

Нека да започнем с това, че сърдечният удар е причина номер едно за смъртност при жените, но по ирония на съдбата често го объркваме с други, много по-малко застрашаващи състояния, например обикновен грип или нормални симптоми свързани с остаряването.

Инфаркт при женитеСпоред Американската сърдечна асоциация, на всеки 34 секунди по един човек умира от инфаркт. Това се случва когато кръвоносните съдове се стесняват от полепналите по тях плаки, например холестерол, като това пречи на кръвта да се движи свободно и да снабдява сърцето с кислород. В някои случаи кръвоносните съдове дори се запушват напълно!

Истината е, че повечето хора са добре запознати с предупредителните симптоми при прединфарктни състояния при мъжете, но за съжаление почти никой не знае, че при жените тези симптоми са доста различни. Това от своя страна може да бъде фатално, защото забавя получаването на животоспасяваща помощ.

При жените симптомите са неясни и доста често са твърде приглушени, така че за съжаление вероятността да бъдат подминати и да не се получи на време живото спасяващата помощ е голяма. Ето защо нашата цел е да ви запознаем с най-често срещаните симптоми при дамите.

  • Недостиг на въздух

Недостигът на въздух е един от първите обезпокоителни симптоми, особено, ако е съчетан с някои от по-долу изброените симптоми на сърдечен удар при жените. Изведнъж е възможно да се почувствате така, сякаш не ви достига въздух и то без очевидна причина. Усещането често се сравнява с това, което хората изпитват когато току що са тичали по стълбите нагоре.

  • Изключителна умора

Много жени казват, че са имали симптом наподобяващ изключително силна умора, дори и когато са стояли седнали и не са се движили много. Дори ставането от стола и отиването до тоалетната би могло да изглежда като изключително голямо усилие. Понякога сърдечният удар при жените започва с крайно спадане на енергията.

  • Обилно изпотяване

Тук става въпрос за нервно и студено изпотяване, което е различно от онова, което човек изпитва, когато се разхожда на вън в жегата. Ако по принцип не се изпотявате така и за вас това не е обичайно или не ви се е случвало до сега потърсете медицинска помощ. За да не го объркате със симптом на менопаузата, обърнете внимание дали са на лице и някои от другите симптоми.

  • Болки в стомаха

Понякога болката в стомаха, която може да е симптом на сърдечен удар, се обърква с киселини, грип и дори язва. Кардиологът д-р Голдбърг от Центъра за женско здраве Джоан Тиш в Ню Йорк казва, че болката се асоциира с огромна тежест върху стомаха “Все едно цял слон е седнал там”.

  • Болки в горната част на тялото

Болки в горната част на тялото като например болка във врата, в горната част на ръцете, в раменете или нещо подобно, не бива да се игнорират. Този тип симптоми се срещат и при мъжете, но много повече при жените. Този тип болка може да се появи постепенно или пък внезапно. Болката може да се появи и да изчезне преди да стане по-интензивна. Ако сте заспали може дари да ви събуди. Редно е да споделите със своя доктор, ако сте изпитвали някой от по-горните симптоми.

  • Болка или дискомфорт в гърдите

Болки в гърдитеТова е един от най-класическите симптоми на приближаващ сърдечен удар. При мъжете и жените обаче отново има разлика. Например при мъжете болката в гърдите най-често е от ляво, докато при жените това не винаги е така. Освен това дамите описват различно усещане като пълнота в гръдния кош или стискащо, дори изцеждащо усещане.

Разбира се, не е задължително да изпитате всички тези симптоми. По тази причина, ако изпитате дискомфорт в гърдите, особено ако имате и други симптоми, незабавно позвънете на бърза помощ. Поемането на излишни рискове при някои от гореизброените симптоми на сърдечен удар едва ли ще ви спечели потупване по рамото и далеч по-добре е да вземете по-ранни мерки, преди да е станало прекалено късно за всякакви такива.