Сифилис - какво представлява

Сифилис, познат и с наименованието Луес, е полово предавана болест, която се причинява от бактерии.

Заболяването е силно заразно и може да бъде предадено чрез преливане на кръв или при бременност от заразена майка на плода в утробата. В този случай бебето се ражда с вроден сифилис.

Без лечение, болестта може да причини необратими увреждания на мозъка, нервната система и на сърдечно-съдовите заболявания.

Какви са симптомите

Сифилис протича в три основни фази.

  • Първичната фаза – обикновено започва с болки на мястото на инфекцията. След това се появява безболезнена лезия – язва на кожата на мъжките или женските полови органи, въпреки че по може да се появи по всяка част на тялото. Тази първоначална лезия се развива около 2-3 седмици след заразяването и изчезва спостанно след около 3-6 седмици. Въпреки че раната изчезва, това не е така със заболяването. То прогресира във вторичната си фаза.
  • Вторична фаза – започва след около 4 до 10 седмици след изчезването на шанкъра. Тази фаза протича с много симптоми, които могат да са характерни и за други заболявания. Този стадий може да премине и без лечение, но след това болестта навлиза в третия си етап.

Най-често съобщаваните симптоми за втория етап са:

- Треска;

- Болки в ставите;

- Болки в мускулите;

- Възпалено гърло;

- Грипоподобни симптоми;

- Обрив по цялото тяло обикновено по дланите и ходилата;

- Загуба на апетит;

- Подуване на лимфни възли;

- Частичен косопад;

  • Латентна фаза – началото на латентната фаза – първите 1-2 години, се характеризира със случайни рецидиви, като се проявяват характерните за втората фаза симптоми. След преминаването на 2 години от началото на латентния сифилис почти не се появяват симптоми и обикновено болните не са заразни. Въпреки това инфекцията все още може да се пренесе от майката на плода или чрез кръвопреливане.
  • При около от хората в латентната фаза сифилисът прогресира до третичния си етап след много години или десетилетия. При този стадий сърцето, кожата, мозъка и костите са изложени на риск. За щастие, с откриването на пеницилина, много редки са случаите на третичен Луес.

Вроден сифилис се развива , след заразяване на плода в утробата на майката. Този вид Луес причинява аномалии на зъбите, проблеми с костите, увеличаване на черен дроб, далак, мозъчни инфекция и др.

Какви са причините

Сифилис е инфекциозно заболяване, което най-често се предава чрез полов контакт. Причинява се бактериите TreponemaPallidum. Те проникват чрез продължително втриване в кожата и лигавиците на заразения.

Предаването най-често се осъществява, когато незаразения влезе в контакт с лезиите на заразения - най-често при полов контакт.

Мъжете са по-уязвими на заразяване със сифилис от жените. Най-често заболяването се открива при мъже и жени на възраст между 15 и 39 години.

Лечение на сифилис

Само и единствено терапия с антибиотици ще излекува инфекцията. Когато лечението започне при първичната, вторичната и по-ранните етапи на латентната фаза на болестта, еднократното инжектиране на пеницилин лекува болестта.

На алергичните към пеницилин могат да се предпишат антибиотици за перорално приложение като доксициклин, тетрациклин или еритромицин, които се приемат 2 седмици.

Когато Луесът бъде открит в края на латентната си фаза или не може да се установи колко време е минало от началото на тази фаза, се налага поставянето на три инжекции пеницилин през седмица.

При алергии към пеницилина се изписват антибиотици с перорално приложение.

Ако сифилис е напреднал и е засегнал и нервната система – невросифилис се налага интравенозно вливане на пеницилин на всеки 4 часа в продължение на 10-14 дни.

Алтернатива е пеницилинови инжекции веднъж дневно в комбинация с перорален пробенецид 4 пъти дневно.

Как да се предпазим

Един от най-ефективните начини да се предпазите от сифилис и други ППИ е чрез практикуването на безопасен секс. Това включва използването на презерватив при всеки полов акт.

Презервативите са бариерни методи за контрол на раждаемостта и предпазват и от инфекции, предавани по полов път. Когато се използват правилно, те създават бариера, която предотвратява контакта между секретите и кръвта на заразената и здравата човешка кожа и слизисти области.

Презервативите са лесни за носене и могат да се намерят в различни размери и видове, което прави избора на подходящия за вас по-лесен.

Те са достъпни в аптеки, супермаркети и онлайн. Преди употреба трябва да проверите срока на годност на презервативите и да ги съхранявате на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина и остри предмети.

Важно е да се отбележи, че използването на презерватив не гарантира 100% защита срещу сифилис и други ППИ, но значително намалява риска от заразяване. В комбинация с редовния медицински преглед и тестване за сифилис и други ППИ, безопасния секс става мощно средство за предпазване на вашето здраве.

Допълнително, следването на други препоръки за предпазване от сифилис е от съществено значение. Включете редовните посещения на вашия лекар или гинеколог, които ще ви помогнат да бъдете информирани за вашето здраве и ще ви насърчават да правите тестове за сифилис и други ППИ. Така можете да разберете дали сте заразени и да получите своевременно лечение.

Не забравяйте също така да се консултирате с вашия лекар или гинеколог относно рисковете и начините за предпазване от сифилис и други ППИ, тъй като те могат да ви предоставят персонализирани съвети и информация.

Вниманието към собственото си здраве и здравето на вашите сексуални партньори е от решаващо значение, и правилната информация и практики за предпазване могат да ви помогнат да го поддържате в оптимално състояние.