Освен чисто психологическите ефекти на хроничната преумора, за които ви разказахме в предишна статия, има и чисто физически симптоми, които подсказват, че е крайно време за почивка.

Стомахът ви буквално ви мрази – убийственото главоболие не е единственият физически знак, че се чувствате леко недобре. Спазми в стомаха и гадене могат да бъдат другите индикатори. Някои хора споделят, че са по-склонни да страдат от стомашно неразположение и проблеми с храносмилателната система, когато се чувстват стресирани, споделят специалистите.

Това може да е поради причината, че стресът може да предизвика промени в бактериалната фауна, която населява червата и стомаха, което може да ни направи по-податливи на нередовен стомах. В действителност, изследване от 2010 година, публикувано в Журнал за ментални и нервни заболявания разкрива, че хората с гастроентерологични проблеми са по-склонни да преживяват хроничен стрес в сравнение с тези пациенти, които не са толкова психически натоварени.

Може да сте забравили за нормалния нощен сън – ако имате проблеми със съня, това също може да е страничен ефект на прекалено многото стрес, твърдят специалистите. Според едно проучване, проведено през 2007 година, хората, които вярват, че са свършили огромно количество работа, са по-склонни да имат проблеми със съня и да заспиват по-трудно, да спят и прекарват повече време във възстановителната част от своя цикъл на спане в сравнение с тези, които не са били претоварени в офиса.

Друго изследване, извършено през 2005 година от шведски учени открива, че претоварените служители са по-склонни към това да си лягат по-късно и имат завишени нива на дневна сънливост, най-вероятно защото техните тела се опитват да компенсират липсата на сън. Някои специалисти предполагат, че хормоните, които са включени във вземането на решение за това дали да продължим или да отстъпим, когато се изправим пред конкретна стресираща ситуация, могат да причинят трайно напрежение и да саботират съня.

Когато се приберете у дома, си наливате чаша вино – отивате ли към рафта с бутилки с вино веднага, щом се приберете у дома? Ако това е така, може би използвате алкохола като средство, с което да се справите с прекалено напрегнатия и стресиращ ден в офиса. Проучване от 2012 година, проведено сред хора, работещи като медицински служители и ангажирани в грижата за хора – доста трудоемка и напрегната работа – разкрива, че приемането на алкохол е често срещан начин при тях за справяне с напрежението.

Друго изследване доказва, че жените, подложени на високи нива стрес и преумора са по-уязвими от емоционално и неконтролируемо приемане на храна – два вредни навика, които могат да доведат до затлъстяване. А по какъв по-добър начин да се отървете от стреса? Като тренирате. Изследване на Университета в Мериленд разкрива, че когато хората правят 30 минутна средноинтензивна тренировка, те са по-спокойни, когато се изправят пред ситуация, пораждаща стрес, отколкото тези, които просто са си почивали.

Не можете да си спомните защо сте избрали тази работа – някои хора, които са под голямо напрежение, губят перспективата на това защо изобщо идват на работа. Това е един от най-сериозните признаци на преумора, така че ако това се случи и на вас, може би трябва да си вземете по-дълга почивка и може би е време да пренастроите съзнанието си. Когато хората станат напрегнати и уморени на работното си място, те вече не могат да видят как тяхната работа се отразява на страна или обществото им.

Помислете за това по какъв начин ежедневните ви задачи оказват влияние на живота ви в едър план: имате ли семейство, за което да се грижите? Това е една огромна причина, за да останете положително настроени. Така че дръжте снимка на вашите близки под ръка и си припомняйте, че вие работите за ТЯХ, а не просто за някого.