Злата свекърва, опитваща се с всички сили да разруши брака на своя син и на нейната снаха. Злобната тъща вечно недоволна от своя зет…

Хората често твърдят, че именно майките на техните благоверни съпрузи по един или друг начин разклащат семейната лодка, като нерядко я повличат и към дъното.

Могат ли тези упреци да се смятат за справедливи?

Всъщност тъщи и свекърви съзнателно, разрушаващи семейните съюзи на децата си се срещат изключително рядко, подчертават психолози.

Според тях най-често за семейните конфликти са виновни самите млади съпрузи, които не са готови да правят компромиси, не са способни да изграждат отношения и да носят върху себе си отговорността за благополучието на семейството.

Най-важният съвет към младоженците е при никакви обстоятелства да не въвличат родителите си в семейните неразбории.

Много често при всякакви конфликти и недоразумения младите съпрузи отиват да оплакват на майките си, търсейки защита и покровителство.

Наложи ми се да стана арбитър!

Семейният живот на сина на Нина се развивал по сценария, описан от психолозите.

Нейният син Андрей се жени доста късно, на 31 години, разказва 63-годишната счетоводителка. Неговата избраница Стефка веднага ѝ прави добро впечатление. Било видно, че те се обичали един друг.

Проблемите започнали след раждането на техния син Стоян. Андрей започнал ежедневно да звъни на майка си и да се оплаква от своята съпруга.

Причината за това била, че Стефка престанала да му обръща внимание, постоянно му мърморела, заради недостига на пари, не се и опитвала да поддържа ред и уют в жилището.

Нина не искала да се намесва в семейния живот на порасналия си син. Тя го помолила да престане да ѝ звъни, да бъде мъж и да се опита да реши проблемите с жена си самостоятелно.

Но събитията се стекли по неочакван сценарий. След собствения ѝ син на жената започнала да звъни и снахата.
Жената на Андрей се оплаквала на свекърва си, че нейният син изобщо не обръщал внимание на детето и не ѝ помагал. Цялата вечер и нощ той прекарвал с приятели.

Кулминацията на семейната драма станали телефонните обаждания от майката на Стефка. Тя настоятелно изисквала от своята сватя да се наложи на сина, за да не се опитва да бяга от бащинските си задължения.

На Нина действително ѝ се наложило да изпълнява ролята на арбитър и тя престанала да общува и със собствения си син и с неговите нови безсрамно натрапващи се роднини.

Не се обвързвайте с майчини синчета!

Според детската учителка Екатерина, за да имате добри отношения със свекървата е най-добре да не се обвързвате с мамини синчета.

За 9 години семеен живот нейният мъж Ангел 3-4 пъти е отивал да нощува при майка си, когато се случвали сериозни конфликти.

Но той никога не ѝ разказвал причините за тях, нито пък я е молил за помощ. Свекървата от своя страна не проявявала излишно любопитство и не се опитвала да дава наставления и поучения.

Екатерина дава и още житейски съвет на младите невести – „Любовта и уважението на свекървата се завоюва най-лесно от девойките, които са трудолюбиви и са добри домакини.

Ако майката на мъжа ви вижда, че снахата готви вкусно, грижи се за нейния син и за децата, то тя винаги ще бъде на нейна страна, дори и в конфликтни ситуации. “