Привържениците на здравословния начин на живот не могат и да си помислят да добавят в чая няколко лъжички захар или да хапнат за закуска подсладен корнфлейкс.

Но учените са установили, че пълното отсъствие на захар в ежедневното меню може да стане причина за доста сериозни проблеми със здравето.

Любопитен експеримент – изследователи отстранили на муха дрозофил рецептори за сладък вкус. И животът на насекомото се съкратил с 30%.

Така изследователите стигнали до заключението, че пълното изключване на захарта от менюто не е необходимо. Защо? Сега ще разберем.

Какво е това захар и с какво се яде?

Втората част от въпроса едва ли ще изненада някого. Захарта се включва в състава на почти всяко ястие. Ние искрено се изненадваме, когато разбираме, че производителят щедро добавя захар в продуктите, които изобщо не трябва да я съдържат.

Например, захар има в обезмаслените извари и кисели млека, в кетчупа и в черния хляб. Защо присъства там? За подобряване на вкусовите качества.

Затова много хора хвалещите се, че са успели да се откажат от вредния продукт всъщност продължават да го употребяват, без дори да го осъзнават. Производителите на „бялата смърт“ дори се шегуват, че захар няма само в солта.

И се оказва, че захарта е навсякъде. А какво представлява? Промишлен захарен пясък или захар на бучки – това са преди всичко разграждащи се въглехидрати.

Кафявата нерафинирана захар се добива от захарна тръстика. Специфичният цвят и едва уловимият карамелен вкус се придава от тръстиковата меласа.

Смята се, че тази захар е полезна, защото съдържа известно количество витамини и минерали – калций, желязо, фосфор и рибофлавин.

Но това е доста спорно, тъй като количеството полезни хранителни вещества е много малко, а въглехидратите са много и се усвояват също така стремително, както и на бялата захар.

И тези, които напълно се отказват от захарта грешат – натурална и рафинирана. Защо му е на организма захар и каква е ползата от нея?

1. Приток на енергия

Въглехидратите са горивото за нашия организъм. Бързите въглехидрати като например захарта мигновено се абсорбират в кръвта и човек от вял и сънен мигновено се превръща в готов да покорява планини.

За съжаление този чудодеен ефект не продължава дълго, налага се приемането на нова доза. Но много хора забравят, че нивата на кръвната захар трябва да се поддържат стабилни. Като резките колебания са вредни за здравето.

2. Стимулация на мозъчната дейност

Глюкозата е необходима за стимулация на мозъчната активност.

Неслучайно на тези, на които им предстоят големи умствени натоварвания се препоръчва да изядат няколко парченца горчив шоколад, да хапнат лъжичка мед или да изпият 1 чай със захар.

3. Защита от атеросклероза

Полски изследователи са стигнали до заключението, че хората, отказали се от захарта, се излагат на висок риск от развитие на склеротични изменения.

4. Поддържане бариерната функция на черния дроб

Лекари твърдят, че промишлената бяла захар подобрява функцията на черния дроб и далака. Това се дължи на факта, че глюкозата притежава свойството да поддържа бариерната функция на черния дроб, която се бори с токсичните вещества, попадащи в организма или получаващи се от обмяната на веществата.

5. Източник на добро настроение

Тези, които често са в лошо настроение навярно са забелязали, че сладката храна – шоколад, парче торта, много ефективно се справят с меланхолията и дори от тях умората изчезва.