За съжаление, не е далеч деня, когато повечето деца ще се раждат само от епруветка. Или минимум с помощта на 3-ти участник, намесващ се в най-интимния процес между мъжа и жената, - лекарят.

И това не е утопия, а напълно разумна прогноза. За последните 70 години количеството на мъжките полови клетки – сперматозоиди, при силния пол е намаляло с повече от 2 пъти.

И това е глобално явление и почти повсеместно. Ако през 1929 година за долна граница на нормата са се смятали 60 милиона полови клетки в 1 мл семенна течност, то сега тя е тройно по-ниска – общо 20 милиона.

Какво е това, принудителна капитулация на лекарите пред реалността? За да се считат преобладаващия брой мъже непълноценни, те се принудили да понижат прага на нормата под най-ниския.

Живот в океана

Но проблемите са не само в количеството, но и в качеството – сперматозоидите, известни със своята подвижност, стават по-малко активни, дори и външно те не изглеждат както трябва. Всички тези 3 показателя са изключително важни, за да може мъжът да стане баща.

Какво казват по този повод специалистите? Навярно най-добре се е изразил Луис Гилетт в своята реч пред конгресмените на САЩ: „Всеки мъж в тази зала е наполовина мъж в сравнение със своя дядо“.

Такава е ситуацията навсякъде, където се провеждат изследвания на мъжки семенен материал – неговото количество и качество непрекъснато пада както в Европа, така и в САЩ.

Специалистите обясняват проблемите на силния пол с почти поетичната формула: „Мъжете са принудени да живеят в океан от естрогени – женски полови хормони“.

Но нежният пол няма нищо общо с това. По лоша ирония на съдбата едва ли не всички иновации през 20-ти век в химическата и хранителната промишленост, енергетиката, фармакологията, козметиката, техниката увеличават замърсяването на околната среда с вещества, които по своето действие или са близки на женските полови хормони или противодействат на мъжките хормони – андрогени.

Производството в тези сфери често е твърде богато на тях.

Пестициди, хербициди, диоксини, фталати, продукти от изгарянето на горивата, пластмасите, органичните съединения на хлора, разтворителите и т.н. – всички са яростни врагове на мъжките хормони.

Продуктите със соя са вече повсеместни, дори и в армията. Океанът от естрогени буквално ни измива, намазва се върху кожата с козметика, прониква вътре заедно с продуктите и вдишания въздух.

Принудени сме да се съпротивляваме. Как виждат тази специалистите по мъжко репродуктивно здраве – „От гледна точна на биологията човек е адаптационно животно, той е принуден да се приспособява към условията на околната среда, в която има огромно количество вредни вещества, предизвикващи мутации.

Ако такива дефектни гени има и сперматозоида, те се предават на потомството. За да не се случва това и за да не се раждат голям брой болни деца, природата е създала своеобразен механизъм, блокиращ предаването на увредените гени по наследство.

Има 3 линии на такава защита – при първата сперматозоидите загива още при деленето, втората – дефектния сперматозоид не може да оплоди яйцеклетката, а третата – оплождане се случва, но плодът не се развива, възниква спонтанен аборт. “

Преди и след

Най-тъжното е, че и дори световната естрогенна промишленост да прекрати съществуването си мъже, мъжете ще станат отново мъже след 1-2 поколения.

Повечето от тях са получили мощен удар под пояса още преди своето раждане – в 6-13 седмица от бременността се появяват зачатъците и се развиват половите органи на момчето, на които изключително негативно влияе излишъкът от женски полови хормони – майчини, химически, хранителни и козметични.