Смъртта от инфаркт на миокарда годишно отнема живота на хиляди хора в България. Много от тези смъртни случаи биха могли да се предотвратят, ако болният навреме се беше обърнал към лекар.

За съжаление, често човек дори не се досеща, че със сърцето му не всичко е наред.

Много често сърдечният пристъп се проявява със симптоми, които болният не свързва със сърцето, а ги приема за проявление на умора, стрес, проблеми със стомаха и т.н. Как да разпознаем симптомите на скрития сърдечен пристъп?

Какво казва статистиката?

• Преди няколко години учени от Ню-Йоркския здравен институт провели изследване на 1800 души, считащи сърцето си за здраво. Всички участници в експеримента били над 45 години и никога не се били обръщали към лекар по повод болки в сърцето. При 8% от изследваните хора в сърцето им били открити характерни белези, типични за прекаран инфаркт.

• Магнитно-резонансна томография, проведена на 936 пациенти на възраст 65-97 години, показала последствия от прекарани сърдечни пристъпи, при цели 27% от подложилите се на това изследване. Но само 10% знаели за получен инфаркт в миналото. 17% прекарали инфаркт на крака, дори и без да се досещат.

• Мъжете на възраст до 65 години са по-предразположени към сърдечен пристъп – със силния пол това се случва 3 пъти по-често, отколкото при жените на същата възраст. Но пък при нежния пол вероятността от фатален край е 60% по-висока, ако ги застигне сърдечен пристъп.

• Именно жените най-често се сблъскват със скрити сърдечни пристъпи, непроявяващи се с явни и ярки симптоми. И поради тази причина по-рядко се обръщат към лекар, или просто не успяват да се обърнат.

Скрит сърдечен пристъп и инфаркт

Не следва да се смята, че ако сърдечният пристъп не предизвика силна болка, той става по-малко опасен. Скритият пристъп не е с нищо по-малко опасен за живота, което се потвърждава от статистиката, приведена по-горе за смъртните случаи.

Симптоми на скрит инфаркт

Характерните, ярко изразени симптоми на инфаркт на миокарда, са достатъчно добре известни на повечето хора. Но при скрит инфаркт проявленията могат да са съвсем различни. Различават се няколко форми нетипичен инфаркт:

• Абдоминална форма – най-често се среща при жените. Болката се усеща не в гърдите, а в корема – под лъжичката, по целия корем, или се локализира под ребрата от дясно. Много често се проявява с киселини, гадене, непрестанно повръщане, което с нищо не може да бъде облекчено, силен метеоризъм. Болният рефлекторно напряга мускулите при опит да му се ощипе корема.
• Астматична форма – болки може и да няма изобщо. Основен симптом е кашлицата, съпровождаща се с отделянето на пенливи храчки, задушаване, нарастваща сърдечна недостатъчност. Болният често диша трудно и с усилия, не може да лежи хоризонтално – стреми се да заеме полуседнало положение.
• Аритмична форма – болката също не може да се усети или е възможно да е незначителна. Основен симптом е тахикардията, екстрасистолия или блокада на сърцето.
• Отечна форма – бързо нарастващ оток, съпровождащ се със силен задух, слабост.

Понякога инфарктът протича изобщо без симптоми. На възникналата апатия, лесно уморяване, слабост, общо неразположение, болният изобщо може да не обърне внимание или пък да приеме тези симптоми за последствие от стреса.

Консултация с кардиолог – това е важно!

Задължително човек трябва да се преглежда при кардиолог, ако в семейството вече е имало случаи на инфаркт на миокарда или пък възрастта му е над 40 години.