Експертите предупреждават – след земетресението в Непал съществува висок риск от възникване на епидемии от холера, дизентерии и други сериозни заболявания, предавани чрез водата.

„Хората се изхождат на открити места, живеят в условия на пренаселеност; вече започнаха да постъпват съобщения за поява на епидемични огнища на чревни заболявания и на инфекции на долните дихателни пътища“ – така описват усложнена ситуация експертите от британския Комитет по спешна медицина по време на бедствие /Disasters Emergency Committee, DEC/.

Непал, разположен в Хималаите, има брой на населението около 28 милиона души. Тази страна силно пострада от разрушителните земетресения, случили се на 25-ти април и вчера на 12-ти май 2015 година.

Първото земетресение беше с магнитуд от 7.8 по скалата на Рихтер, а вчерашното според данните от различните източници между 7.4-7.1. В резултат на 1-вото силно земетресение и последващите вторични трусове са загинали повече от 8000 души, а наранявания са получили над 15 000, много хора останаха и без дом.

Първоначалната информация за силното земетресение от 12-ти май е за над 1000 ранени и за няколко души загубили живота си.

Бедствието е причинило значителни щети на населението в цялата страна. Хуманитарните организации съобщават, че в много райони хората са загубили жилищата си, нямат достъп до чиста вода и нямат условия да съблюдават основните правила за хигиена.

От управлението на ООН по координация на хуманитарните въпроси /UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, UNOCHA/ обявиха, че за помощта на Непал ще са необходими 415 млн. долара /това бяха оценките след първия трус, а сега най-вероятно сумата ще нарасне/ - всъщност това е оценка на стойността на необходимата хуманитарна помощ.

След първото земетресение хиляди домове бяха разрушени и повече от половин милион жилища в Непали са съществено повредени, тоест не са безопасни за пребиваване. Много хора се нуждаят от продоволствена помощ.

Хиляди сътрудници на международните хуманитарни организации пристигнаха в Непал, за да окажат помощ на населението и за да проведат спасителни операции.

Много от тези организации са ангажирани в строителството на временни жилища, с осигуряването на населението на достъп до питейно-битово водоснабдяване, а също и с възстановяването на канализацията в пострадалите територии.

Все пак следва да се побърза, тъй като още през юни започва дъждовния сезон, а сега и новото силно земетресение още повече усложнява ситуацията.
Експертите посочват, че холерата е ендемична за Непал, поради това рискът от епидемия от това заболяване е най-голям.

През изминалата година са били регистрирани 600 случая на болни от холера в Непал. А през 2009-та година там имаше голяма епидемия от холера, по време на която заболяват повече от 300 хиляди души.

Една от най-активните благотворителни организации, оказващи помощ сега на Непал, е Work in water, sanitation and hygiene (WASH), тя осигурява на семействата, пострадали от земетресението достъп до безопасна питейна вода.

Работата на служителите на организацията се състои в доставянето на вода в населените места с помощта на машини, поставяне на тоалетни в лагерите, раздаване на населението на комплекти за хигиена и провеждане на санитарно-образователни кампании сред бедстващите хора.

Glynnis Brooks, ръководител на отдела по здраве и хигиена на Британския червен кръст, посочва:
„Нашата задача сега е да осигурим за населението чиста вода за пиене, за приготвяне на храна и за използване за поддържане на лична хигиена.“