Вярно ли е, че всички мастурбират? Или не? Или се чувствате неудобно да говорите за това?

Повече от половината от хората в зряла възраст на планетата мастурбират от 1 до 4 пъти в седмицата. Мъжете правят това по-често от жените.

Но въпросът за нейното присъствие в нашия живот обикновено не се обсъжда. На повечето хора просто им е неудобно да говорят за това.

Мастурбацията има лоша репутация – основно поради това, че религията я определя като грях. Вероятно повечето от нас са чували за библейския персонаж Онан и може би, поради това негативният представа за онанизмът се е вкоренил дълбоко в нашата култура.

Но лекарите смятат, че е дошло времето да се преразгледа отношението към този процес. Все пак той е естествен. Десетки видове бозайници го правят – и в плен и в дивата природа. Сред тях са делфини, коне и дори таралежи! Природата явно не осъжда този процес.

Освен това учените са установили минимум 7 ползи за здравето от редовната мастурбация.

1. Получавате здравословна порция допамин, окситоцин и ендорфини

По данни от изследване, проведено от Мичиганския университет през 2009 година, по време на организма – без значение дали е естествен или „изкуствен“, в нашето тяло се се наблюдава истински взрив от хормоните на удоволствието – допамин, ендорфини и окситоцини.

Това означава, че ако вие онанирате ежедневно, като цяло ще изглеждате и ще се чувствате много по-добре, отколкото ако предпочетете да въздържате.

2. За мъже – честата мастурбация подобрява качеството на спермата

Мъжките полови клетки стават по-подвижни и в тях по-рядко се наблюдават участъци от увредена ДНК

3. Онанирането е полезно за вашия микробиом

Това, което се случва във вашите черва и това, което се случва в мозъка, са неразривно свързани помежду си. Научно е установено, че хората, които се отказват от мастурбацията по каквито и да е причините, обикновено започват да страдат от подуване на корема, изпотяване и проблеми с храносмилането.

4. Жените, които редовно се самозадоволяват, в по-голяма степен са доволни от своето тяло

Това не е изненадващо колкото по-често ние мастурбираме, толкова по-често се чувстваме. И така се отключва спиралата на отличното настроение. Оргазмът не само доставя физическо удоволствие, но и способства за укрепването на емоционалния ни интелект.

Това на свой ред ни принуждава повече да обичаме себе си и по-рядко да се оплакваме от живота.

5. Изпитвате по-малко желание да консумирате вредни храни

Повишените нива на окситоцина ни дават усещане за щастие, а в такива периоди ние не се изпитваме натрапчиви желания за консумация на сладка и мазна храна. Така че просто сменете навикът си да, образно казано, изяждате стреса, на който сте изложени с това редовно да стимулирате клитора си.

6. Самозадоволяването повишава вашата привлекателност за противоположния пол

Изследване доказало, че редовното мастурбиране при жените води до повишаване на сексуалното желание. Това, на свой ред, заставя женският организъм усилено да разпръсква съблазняващи феромони. В резултат жената започва да изглежда по-привлекателна в очите на мъжете.

7. Мастурбацията понижава последствията от самотата

Ако в определен момент нямате постоянен партньор, самозадоволяването е по-добрият избор от случайния секс. Освен това е отличен естествен способ да поддържате своята сексуалност на необходимото ниво. Мастурбацията прави тъканите на репродуктивните органи по-гъвкави, силни и здрави.