Смъртните случаи от COVID-19 във Франция намаляха значително, постоянно се понижават и във Великобритания. Словакия слага край на епидемията от COVID-19, за последните 24 часа в страната новите заразени са точно 0.

Добри вести за COVID-19 от Европа, но не и от Германия

Добри новини от различни европейски държави във връзка с извънредната епидемична обстановка, създала се поради разпространението на коронавирус.

Обезпокоително е вестта от Германия, където коефициентът на заразност на коронавируса се повишава до 1.

Според Института Робърт Кох, правителствена агенция, отговаряща за контрола и превенцията на инфекциозните заболявания, показателят R0, който е изчислен днес е равен на 1,10, което означава, че всеки с коронавирусна инфекция може да зарази повече от един здрав човек.

Тази седмица в Германия бяха разхлабени голяма част от въведените противоепидемични мерки. Отворени бяха фризьорските салони и бръснарниците.

От Института все пак не направиха прогноза, че повишаването на R0 може да допринесе за ново нарастване на заразените.

По-високият показател означава, че трябва с повишено внимание да се наблюдава ситуацията в следващите няколко дни.

В Германия към момента броя на потвърдените случаи от началото на епидемията е близо 170 000, а случаите на летален изход са над 7400 или близо 4 пъти по-малко, отколкото в Италия.

Франция със значителен спад на случаите на летален изход при COVID-19

Във Франция, смъртните случаи намаляват до нивата от началото на епидемията, това се случва дни след значимото разхлабване на противоепидемичните мерки след 7 седмици национална карантина.

Много по-строга, отколкото у нас – на французите не се позволяваше да излизат от домовете, освен за да отидат до магазин, до аптека и до болница.

Неслучайно избухнаха скандали в Париж по повод опитите на български граждани да отидат да работят в селското стопанство на Франция.

Общият брой на случаите на летален изход във Франция на фона на коронавирусна инфекция е над 26 000. Продължават да намаляват и заболелите, които са в реанимация, те вече са малко над 2800 в цялата страна, докато в разгара на епидемията бяха над 6000, повече и от в Италия. Намалението е с 56 спрямо вчера вечерта.

Спад се отчита и при хоспитализираните с коронавирус, които са със 110 по-малко спрямо вчера, като общо към момента съвсем не са малко – над 22 600.

В Обединеното кралство се наблюдава постоянен спад на смъртните случаи свързани с коронавирусна инфекция.

На брифинг на Даунинг стриит бе съобщено за 346 нови случая на летален изход от коронавирус, като така общият брой на починалите наближава 31 600.

Положителните проби от последното денонощие на острова, макар и по-малко от предходния ден, са близо 4000. Така общият брой на потвърдените случаи вече надхвърля 215 000.

На брифинга в Обединеното кралство бе посочено, че въпреки нарастването на новите случаи, се отчита значително намаляване на заболелите от коронавирус, които имат нужда от болнично лечение.

Словакия скоро обявява пълно изчистване от COVID-19

Най-добрите новини са от Словакия. За последните 24 часа в страната не е регистриран нито един нов случай, може би това е единствената държава в Европа, в която се случва за период от повече от 2 месеца.

Никой в страната не е дал положителен проба за коронавирус, макар и да са направени близо 4000 теста, или почти 2,5 пъти повече, отколкото у нас. Това обяви здравният министър на страната.

Страната с население от 5,4 млн. жители има потвърдени 1,455 случая на коронавирус, като общият брой на направените тестове е близо 120 000 или 2 пъти повече, отколкото у нас досега, и това е от 1 март насам.

Смъртността е сравнително ниска – 26 са отчетени като смъртни случаи от коронавирус, а оздравелите са 919.

От прессъобщението на здравно министерство от 17 часа днес стана ясно, че има 10 нови потвърдени на заразяване у нас, като нито един не е от София.

Най-много са в Пазарджик 5, 4 са в област Кюстендил и 1 във Враца, но се обработват още постъпващи проби от днешния ден.

До 90 се увеличават случаите на летален изход, от днес са 2 жертвите на коронавируса – едната от УМБАЛСМ Пирогов и втората от УМБАЛ Александровска.