Циститът, възпаление на пикочния мехур, е много разпространено женско заболяване. Много жени са запознати със затрудненията, дължащи се на несвоевременността, болезнеността и усложненията в резултат на лечението.

Ако циститът се случи веднъж или 2 пъти в живота, лесно може да се припише на простуда или инфекция. А ако заболяването ви „навестява“ всяка година, превръщайки се в хроничен цистит?

В психосоматичната теория се твърди, че всички телесни проблеми са отражение на психологическите и когато вие мълчите, започва да говори вашето тяло. Нищо изненадващо няма в това – желаеш да получиш внимание и съчувствие – боледуваш, искаш да бъде здрав – живееш и се радваш.

Просто е удивително колко много хора биха могли да избавят от своите болежки, ако искрено се радваха на това, което имат сега. Желаете ли да се научите да живеете в хармония със собственото си тяло?

Какво показва циститът?

Дълго време ли ви се е налагало да мълчите, когато сте искали да крещите и да биете тревога? Психосоматиката казва – от хроничния цистит боледуват най-често тези, които често се гневят, изживяват силно отправена им обида, дълго не могат да простят, обвиняват другите за своите неуспехи.

Мълчейки те се ядосват, „прехапват устни“ с надеждата, че виновникът ще забележи и ще коригира поведението си, като се разкае и поправи всичко. Тези обиди са безкрайни, защото малко хора са в състояние да четат мислите на другите.

Друг вариант – прехвърляте на някого другиго отговорността за решението на важен за вас житейски въпрос, а след това го обвинявате, че той не го взема. Често този човек дори не знае, че му е възложена толкова отговорна мисия – да ви направи щастливи.

„Ако той беше ми помогнал!“, „Ако се беше съгласил на това!“Повярвайте никой не може да направи за вас това, което сте в състояние да направите сами за себе си. По-скоро в момента, когато сте зациклили във фалшиви надежди и мислено водите гневен диалог, друг човек прави нещо важно за живота си.

Острият цистит може да бъде вследствие на преломно житейско събитие и страх от промени. Такъв вариант често се свързва с циститът на младоженката. На фона на активния сексуален живот инфекцията попада в уретрата и в резултат възниква възпаление на пикочния мехур.

Защо това се случва далеч не при всички жени?

Психосоматичната теория обяснява тази неприятност така – жената се чувства неудобно в новата си роля, не желае да се променя и да изменя характера на връзката си. Това е детски поглед върху нещата – тя се крие зад надеждата, че всичко ще се промени и ще стане отново както преди.

Възпалението прави сексуалния живот невъзможен и мъжът е принуден отново да я предразполага към себе си, грижейки се за нея, очаквайки нейното оздравяване.

Краткият път към здравето

Започнете да говорите с хората какво желаете да промените и какво искате да получите от тях. Не използвайте никакви намеци само по този начин всичко ще бъде разбираемо и недвусмислено.

Започнете с битовите потребности. Това няма да бъде романтично или дори страшно, но е единственият път от порочния кръг на недомлъвките, обидите и страховете.
Договорете се за времето на общуването, взаимните ангажименти, уговаряйте всичко, което е важно за вас.