В предишна статия ви разказахме за някои от основните фактори за увреждане на зъбите, а оттам и на блестящата ви усмивка. Ето още пет неприятни навика, които може да съсипят фасадата ви.

Бременност

През този период е много важно да полагате грижи за зъбите и венците си, понеже проучванията показват връзка между нелекуваното заболяване на венците и ниското тегло при новородените бебета.

Според говорителя на Академията по обща стоматология – д-р Жижи Майнека: „Промените в хормоните през бременността, особено тези на естроген и прогестерон могат да предизвикат възпаление на венците, зачервяване, подуване и склонност към кървене, освен това тези симптоми увеличават риска от поява на инфекция.“

Ако по време на бременността си имате сутрешното гадене, изплакнете устата с вода или търкайте зъбите си с паста от сода за хляб и вода. По този начин ще неутрализирате киселината, която се е образувала след повръщането, понеже това също може да предразположи към поява на кариеси.

Хапчета за отслабване

Въпреки че това е много изкушаващ начин за загуба на килограми, хапчета за отслабване могат да ускорят заболяванията на венците и да доведат до кариеси.

„Подобно на много лекарства с или без предписание, хапчетата за отслабване понижават естествената слюнка в устата, а това причинява сухота и Ви излага на риск от увреждане на венците. Често това е причината за поява на кариеси, кухини или дискомфорт“, казва д-р Халпърн.

Според него най-здравословният начин за понижаване на теглото е комбинацията от балансираната диета и физически упражнения.

Скърцане със зъби

Скърцането със зъби, наричано още „бруксизъм“ може да повлияе на състоянието на челюстта и да причини болка или промени във външния вид на лицето.

Според д-р Халпърн: „Хората, които имат иначе здрави зъби и венци могат да стискат толкова често и толкова силно, че с течение на времето да се износи емайла на зъбите, а това е причина за чувствителност и раздразнение.“

Стресът и гневът могат да увеличат скърцането на зъбите през нощта. Д-р Чарлс Х. Пърл съветва: „Намирането на начин за облекчаване на тези чувства ще Ви помогне да понижите риска за зъбите си. Може да поговорите със стоматолог, който ще ви предложи различни методи да се справите с проблема.“

Бонбони

Противно на твърдението, което повечето майки подкрепят, че захарта от бонбоните не попада директно върху зъбите и затова те няма да изгният, се оказва погрешно. Всъщност киселината, която се произвежда от бонбоните може да предизвика появата на кариеси.

„Природните бактерии в устата си взаимодействат със захарта и се създават киселини, които атакуват зъбния емайл и причиняват разпад и множество други проблеми, включително гингивит или кухини върху зъбите“, казва д-р Халпърн.

Най-лошото решение е да оставите захарта да полепне върху зъбите и венците. Консумацията на всички видове бонбони може да бъде причина за развитие на кариеси, затова задължително изплакнете зъбите си след това. В случай че нямате възможност да ги измиете, консумирайте сирене, кисело мляко или дъвка без захар, за да увеличите производството на слюнка, което ще неутрализира киселините.

Пубертет

„Хормоналното нарастване по време на пубертета може да доведе до повече акне или подуване на венците при хората, които са по-чувствителни към плака. Това може да бъде причина за инфекция на венците, гингивит или афти в устата“, казва д-р Халпърн. Той добавя: „Обикновено венците реагират по този начин, ако не се спазва правилна хигиена, затова се уверете, че вашият тинейджър мие зъбите си редовно.