Учени от Университета на щата Вирджиния съобщават за повишена опасност за децата да спят на столчето за кола извън автомобила. 

В рамките на изследването се анализират повече от 12 000 случаи на смърт на деца по време на сън в периода от 2004 до 2014 г., случили се на територията на САЩ.

Столчетата за кола за деца не трябва да се използват за легло

В 219 случаи мястото, на което са загинали децата, е столчето. За сравнение – в шезлонгите за бебета умират 122 и само 7 загиват, докато са си в количката вътре в колата.

Експерти предупреждават, че детското столче не трябва да се използва като креватче за сън, заради повишения риск от позиционна асфиксия, тоест задушаване, предизвикано от специфично от специфично положение на тялото.

99% от смъртните случаи са не в момент на пътуване, а когато детското столче било извън колата, в повече от половината то било у дома.

В автомобила детското столче се закрепва под такъв ъгъл, че дихателните пътища са отворени. Но когато е на плоска повърхност, главата на бебето може да се наклони напред, тъй като мускулите са му твърде слаби, и се затварят дихателните пътища.

При малките деца често силите все още не стигат, за да си вдигнат главата. И ако след известно време положението на бебето не се коригира то може да загине от недостиг на кислород или може от хипоксията да възникне увреждане на мозъка.

Защо е опасно детето да заспива на столчето в колата

Изследователите препоръчват ограничаване времето за престой на детето на столчето за кола до 2 часа и никога да не се използва като легло извън автомобила.

При далечни пътувания са необходими редовни почивки, при които детето се вади от детското столче. Ако е заспало и положението на тялото му, предизвиква опасения, то трябва да се спре при възможност по-скоро и да се извади от столчето.

Ако детето е много малко изобщо не е препоръчително да се правят далечни пътувания.

Организмът на малкото е много чувствителен към промените в климата, макар и минимални, и затова или трябва да се остави на бабите да го гледат или някой от родителите да остане с него.