Какво представлява стоматитът?

Стоматит представлява възпаление в устната кухина. То може да възникне от вътрешната страна на бузите, венците, от вътрешната страна на устните или върху езика.

Съществуват две основно форми на оралното възпаление: херпесен и афтозен стоматит. И двете форми най-често се проявяват при деца и тийнеджъри.

Херпесната форма н заболяването представлява инфекция обикновено при малки деца на възраст от 6 месеца до 5 години. Това е инфекция с херпес симплекс тип 1 /HSV 1/. Това е същият вирус, който причинява херпеси от външната страна на устата при възрастните. Инфекцията е свързана с HSV 2 вируса, който причинява гениталните херпеси, но това не е същия вирус.

Афтозен стоматит, нарича се херпесен гингивостоматит. При тази форма на заболяването се формират вдлъбнатини или язви в бузите, венците, от вътрешната страна на устните или на езика.  Язвата може да бъде само една или съвкупност от ранички в определена зона в устната кухина. Тази инфекция е най-разпространена сред младите хора между 10 и 19-годишна възраст.

Какви са симптомите на стоматит?

При херпесната форма на заболяването се формират множество мехури, които се появяват по венците, небцето, бузите, езика или на границата между външната и вътрешната устна. Яденето и пиенето на течности може да се затрудни.

Съществува риск от обезводняването на засегнатия. От устата на инфектирания е възможно да започнат да изтичат лиги, венците му могат да се подуят и да станат болезнени. Децата обикновено са много раздразнителни.

Високата температура е основният признак на инфекция с HSV 1 вируса и обикновено е над 38, 3 градуса по Целзий.

Инфектираният вдига висока температура няколко дни преди появата на мехурите. Когато мехурите се спукат на тяхно място се появяват ранички. Могат да се развият вторични инфекции от раничките. Инфекциите обикновено отшумяват за около 7-10 дни.

При херпесен гингивостоматит симптомите се изразяват във формирането на кръгли или овални ранички или язви с червени, възпалени граници. Средата на язвите обикновено е с бял или жълт цвят. Повечето язви са малки и овални и изчезват в рамките на 1-2 седмици, без да останат белези.

Лечение на стоматит

Херпесната форма на заболяването се лекува с антивирусното лекарство ацикловир. Приемът на този медикамент ще скъси времето, през които се проявява инфекцията. Особено при малки деца, рискът от обезводняване е голям, затова е важно да се увеличи приемът на течности. Препоръчва се преминаването на течна диета с некисели храни.

Можете да приемате парацетамол за сваляне на температурата и болките в устата. За острата болка може да се използва лидокаин за външно приложение. Но това лекарство ще сцепени напълно устата ви. Това може да причини проблеми при преглъщане, изгаряния или задушаване и затова трябва да се използва внимателно.

Инфекцията  с HSV 1 вируса може да засегне и очите и да предизвика сериозно усложнение, наречено херпес кератоконюнктивит, което може да стане причина за слепота. Потърсете незабавно медицинска помощ в такъв случай.

Афтозният стоматит обикновено протича с леко до умерени изяви и не изисква лечение. Ако болката е много силна или раните са по-големи, можете да прилагате локално кремове, съдържащи бензокаин или друг обезболяващ агент.

Честите изплаквания на устата със подсолена вода ще спомогнат за облекчаване на болките. Използването на магнезиево мляко няколко пъти дневно действа успокояващо.

Ако болките са много силни и раните много големи ще ускорите възстановяването си като изплаквате устата си с разтвор, съдържащ тетрациклин. Но е възможно оцветяване на постоянните зъби при малките деца.