Какво е емфизем?

Емфизем представлява дългосрочно прогресивно заболяване на белите дробове, което причинява задух поради разширяването на алвеолите. Заболяването се характеризира с това, че белодробната тъкан, която участва в обмена на газовете-кислород и въглероден диоксид, е увредена или напълно разрушена.

Болестта е в групата заболявания, които се означават като Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/. Заболяването е включено в тази група, тъй като въздушният поток при издишване се забавя или спира поради разширените алвеоли, които не обменят газове, когато засегнатият прави вдишване.

Болестта променя анатомията на белия дроб по няколко начина. Това се дължи отчасти на разрушаването на белодробната тъкан около малките дихателни пътища. Тази тъкан обикновено поддържа тези малки дихателни пътища, наречени бронхиоли, отворени, като така позволява въздуха да напусне белите дробове при издишване. Когато тази тъкан е увредена се затруднява освобождаването на въздуха и той бива блокиран в алвеолите.

Какви са симптомите при емфизем?

Недостигът на въздух е най-честият симптом. Понякога кашлицата, поради увеличеното производство на слуз, и хриповете също могат да бъдат сред изявите на болестта. С течение на времето се наблюдава, че възможностите за физическо натоварване намаляват.

Заболяването обикновено прогресира бавно. Правилото е, че състоянието на болния се влошава много бавно и затова може да остане незабелязано. Особено ако болният е пушач или има други заболявания, при което е противопоказна физическо натоварване.

Един от характерните признаци на болестта е, че болният издишат с полузатворена уста в опит да издиша напълно и да освободи блокирания в алвеолите въздух. При издишване болният прилепва двете си устни, като оставя съвсем малък отвор.

Тогава, когато издиша устните блокират притока на въздух . Така се увеличава налягането на задържания въздух в дихателните пътища и отварянето им позволява поради високото налягане блокираният въздух да се освободи.

Какви са причините?

Тютюнопушенето е най-честата причина за развитието на болестта, но и същевременно най-предотвратимата. Сред другите рисови фактори са недостиг на ензим, наречен алфа-1-антитрипсин, замърсяването на въздуха и възрастта.

Алфа-1-антрипсин, известен също така като алфа-1-антипротеаза, е вещество, което блокира действието на разрушителния за белите дробове ензим трипсин или протеаза. Трипсинът е храносмилателен ензим, който спомага за смилането на храната. Също така се освобождава от имунните клетки, като подпомага унищожаването на бактериите и други чужди тела.

Мъжете са изложени на по-голям риск от развитието на болестта от жените. Точната причина не е известна, но се подозират различията между мъжките и женските полови хормони.

Напредналата възраст е рисков фактор за заболяването. Белодробната функция отслабва с възрастта.

Лечение на емфизем

  • Спрете цигарите – въпреки че не представлява лечение повечето хора правят тази препоръка на хората с това заболяване. Отказът от тютюнопушенето може да спре развитието на болестта и да подобри функцията на белите дробове до известна степен.
  • Бронходилататори –  медикаменти, които разширяват дихателните пътища и осигуряват по-добър обмен на газовете в дихателната система. Обикновено това са първите лекарства, които лекарите предписват за лечение на емфизем. При много леки случаи бронходилататорите се използват само, ако е необходимо, когато болният чувства задух. Най-широко използваното лекарствено средство от този клас е албутерол. Той е с бързо действие и една доза осигурява облекчение за 4-6 часа. Друго лекарство, които се използва еипратропиумбромид, който за разлика от албутерола се прилага на определени интервали, а не само за „спасяване на положението“.