Анорексията е несъмнено едно от най-тежките заболявания, базирано на психична основа. То засяга най-вече представителките на нежния пол и особено широко разпространено по време на пубертета. Много млади момичета са станали жертва на жестоките представи за „идеалното тяло“, които медията изгражда всеки ден и продължават да стават ежедневно.

Хранителните разстройства не се ограничават само и до анорексията – всъщност много хора страдат от различни хранителни разстройства, без дори да подозират.

Анорексията, обаче, носи със себе си, освен слабото телосложение, което е ясно видимо за околните, ами и много странични ефекти, за които повечето хора, които не са се сблъсквали с нещо подобно, дори не подозират. За страдащите от нея, обаче, те понякога могат да бъдат дори по-тежки от самата анорексия и същинския глад, на който се подлагат.

1. Подутият корем

При всеки залък, който бива погълнат от хора с анорексия, е често срещано подуването на корема. Тъй като те не са свикнали да приемат храна и да се захранват често, редовно или в някои случаи, дори и въобще, всеки няколко хапки приета храна, коремът на хората, страдащи от анорексия, се подува драстично, което освен огромен дискомфорт, причинява и чувство на вина у тях.

2. Загубата на контакти

За жалост, това е ефект, който няма как да подмине анорексиците. Те са вглъбени само в мисълта за храната, което им пречи да се забавляват, да се отдадат и да оценят моментите с хората правилно.

Анорексията влияе силно на взаимоотношенията с околните – болните често пропускат събития, на които може да им се предложи храна, асоциализират се и започват да избягват компанията на близките си, приятелите си и на останалите, като цяло.

Те свързват моментите с хората с храната – уплашени от това, че нещо или някой може да ги накара да хапнат нещо „забранено“ или въобще нещо, те започват да си намират оправдания защо не могат да идат някъде или да придружат някой другаде.

Така те започват да губят приятелите си, започват да губят връзката с близките си и общуването се превръща в страшно трудна задача за тях.

3. Лошото настроение

Липсата на храна го предизвиква. Лошото настроение е силно наблюдавано при хора на жестоки диети, именно каквито са страдащите от анорексия. Обсебващите мисли, свързани с телосложението им и начина, по който изглеждат, са страшна пречка за забавлението.

Освен това, е научно доказано, че липсата на достатъчно хранителни вещества е изключително вредна за мозъка и пречи на нормалното му функциониране и работоспособността му.

4. Липсата на цикъл при жените

Един от най-страшните симптоми на анорексията е липсата на цикъл или нередовното му идване, при представителките на нежния пол.

Това е сигурен признак, че тялото не работи правилно и е един от начините му да покаже, че му е трудно да поддържа нормалното състояние на организма, а дума да не става за евентуално дете или нещо подобно – то не получава достатъчно хранителни вещества за самата жена, камо ли за още едно същество в утробата й.

Връщането на менструалния цикъл е много трудно и става много бавно – и то само при достатъчно количество подкожни мазнини, било то и минимално, и здравословно, макар и често поднормено, тегло.