Лекари от японска клиника съобщават за случай на положително влияние на смеха върху лечението на рак на стомаха при жена на 88-годишна възраст с диагноза локално разпространен рак на стомаха.

С помощта на ендоскопия ѝ бил открит рак на стомаха с тумор с размери 25 на 30 мм в областта на малката извивка на стомаха, обременен със сърдечно-съдови патологии.

Злокачественият тумор бил открит заедно с атрофичен гастрит. Самият тумор представлявал ентеро-епителен метапластичен карцином.

Имайки предвид възрастта на пациентката и нейният отказ от стандартното в този случай лечение – операция и полихимиотерапия, лекарите предписали на болната жена смехотерапия, като способ за лечение на възпалителни процеси в стомаха.

Програмата на лечението се състояла от 5 етапа

1. Пациентът започва да се чувства в безопасност;
2. Почивка на болния;
3. Повишаване на ефективността на лечението;
4. Подобряване на състоянието;
5. Увеличаване на радостта от живота;

След години и седем месеца отново била проведена ендоскопия на стомаха и се оказало, че състоянието на тумора явно се е подобрило. Биопсията показала понижаване на ненормалността на клетките в сравнение с първоначалната диагноза.

Туморното огнище било локализирано в ограничената област близо до стената на стомаха.

Впоследствие пациентката била наблюдавана в продължение на 5 години след първоначалната диагноза, и днес нейното здраве е прекрасно за нейната възраст състояние.

Смехът въздейства на организма, понижавайки нивата на стреса, на който сме подложени всички ние. И именно терапията със смях трябва да се превърне в алтернативен способ за лечение в бъдеще, и японските лекари се надяват да открият повече доказателства за ползите от използването на успокояващи процедури с използване на смях.

Като допълнение следва да се посочи, че щастливите възрастни хора не само психически се чувстват по-добре, но и живеят по-дълго. Такива резултатите от проучване, което бе публикувано миналата година в рецензирано канадско медицинско списание.

Оказва се, че хората в напреднала възраст, които изпитват наслада от живота и всеки ден стават от леглото в приповдигнато настроение, по-добре и по-успешно поддържат своето физическо състояние, като се справят по-добре с ежедневните домакински задължения, грижат се добре за себе си, слагат си маски на лицето, а също и запазват сравнително висока скорост на движение в сравнение с не толкова жизнерадостните хора в напреднала възраст.

В рамките на своята научна разработка изследователите направили оценка на здравословното състояние на 3199 мъже и жени над 60-годишна възраст.

Специалистите концентрирали своето внимание върху връзката между позитивното отношение към живота и физическото негово качество, и наблюдавали участниците в продължение на 8 години.

По време на провеждане на изследването участващите в него били разпределени в 3 възрастови категории – от 60 до 69 години, от 70 до 79 години и над 80 години.
Участниците попълвали следните анкети, включващи следните въпроси – „Наслаждавам се на това, което правя“ , „Наслаждавам се на компанията на околните“, „Изпитвам радост, когато си мисля за отминалите години“ и „Чувствам се изпълнен с енергия тези дни“.

В зависимост от отговорите учените определяли нивото на наслада от живота на доброволците и ги оценявали по 4 степенна скала.

Резултатите от изследването показали, че щастливите възрастни хора, наслаждаващи се на текущите дни, имат най-малко снижаване на физическите функции в процеса на стареене. И освен това хора обикновено най-рядко променят обичайния си ритъм на живот.