Усещане за стягане, пърхот, сърбеж, изтъняване на косата, силно изоставане в растежа, това са типични признаци за суха кожа на скалпа.

Липсата на профилактични и лечебни мероприятия може да стане причина за силен косопад, алопеция. Също и за кожни заболявания, например, на атопичен дерматит, псориазис и други възпалителни процеси.

Как да предотвратим прекомерно изсушаване на скалпа

Какво да направим, за да се радва косата на еластичност, сила и огледален блясък, сякаш като от корица на списание?

Подхранване и по-рядко боядисване на косата

Сухият скалп невинаги е наследствен фактор, често сами го предизвикваме и основна причина е боядисването на косата.

Съвременните бои за коса се определят като щадящи, макар и да съдържат в своя състав доста агресивни химически компоненти. Дразнят скалпа, изсушават го и нарушават структурата на косата.

При често боядисване, без необходимото подхранване и овлажняване, косата започва да прилича на слама.

Избор на качествена козметика

Неправилно подбраната козметика, съдържаща минерални масла, също предизвиква сухота на скалпа.

За да се нормализира функцията на мастните жлези и да приведе състоянието на скалпа в норма, е много важно да използват подходящи средства за подхранване на косата.

Състав на шампоана

Не по-малко важно е шампоанът, който използваме, да съдържа натриев лаурил сулфат.

Тези ПАВ – повърхностно-активни вещества, достатъчно агресивни, те изсушават скалпа, нарушават функцията на мастните жлези, отмиват защитния слой.

За предпочитане са меките повърхностно-активни вещества, които отмиват защитния слой.

Изплаквайте добре косата и скалпа

Не по-малко внимание трябва да се обърне на водата, която се използва.

Особено трудно е в големите градове, където питейната вода е с повече хлор, калций и други елементи от периодичната система, които са причина за сухота на скалпа и на косата.

За намаляване на неблагоприятното въздействие на чешмяната вода, е необходимо след измиване, косата да се изплаква допълнително с билкови отвари или да се използва кондиционер.

Двата варианта са много ефективни в борбата за оптималното ниво на овлажняване.

Правилно и балансирано хранене

За никого не е тайна, че храненето влияе на всички органи и системи на човешкия организъм.

От това колко правилно и балансирано е, зависи състоянието на косата и на скалпа.

Ако ежедневно се ядат голямо количество дюнери и хамбургери, газирани води, колбаси, пушени, скалпът и косата няма да са в добро състояние.

Аналогично на кожата и на косата влияе недостигът на течности. Важно е да се пие повечко вода – идеално е 1.5-2 литра. Сокове, нектари, компоти, чай – не влизат в тези сметки.

С първите 3 трябва да сме внимателни, тъй като в тях се съдържа много захар. Не трябва да се набляга на кафето. Тази напитка обезводнява.

Трябва да си набавяме достатъчно витамини

Ако скалпът ви е прекалено сух, а косата започне да наподобява слама, вероятно витамините не ви достигат. Най-често това се случва през пролетта, когато организмът дава признаци на изтощение от дългата зима.

Особено внимание трябва да се обръща на витамин Е – токоферол, витамин В5 /пантенол/, витамин Н /биотин/. Изброените витамини нормализират нивото на влажност в кожата, повишават защитните свойства.

По-рядко използвайте сешоар

Сешоарът, особено работещ в режим на горещ въздух, неблагоприятно се отразява на състоянието на косата и на скалпа.

Необходимо е да се ограничи използването на сешоар и по възможност да се остави косата да се изсъхва по естествен начин.

Ако няма такава възможност, важно е да се съобразяваме с правилото да използваме специална термозащитна козметика.

Такива средства често не съдържат силикон, който е с ниска топлопроводимост. Формира на всяко косъмче защитен слой, който предотвратява изпарението на водата.

Основно се използват съдържащи силикон средства, които създават ефект на ламиниране, вследствие на неговото действие косата изглежда блестяща и здрава.

Силиконът също се справя с наелектризирането на косата, което е особено важно, когато се носят шапки.

Най-важното е да не се прибягва често до неговото използване, тъй като в големи количества понижава защитните свойства на косата.