Ако заседналият начин на живот, прекомерната физическа активност, неправилното хранене, нервното напрежение или други пускови механизми са довели до патологични изменения в областта на аналния пръстен, не разчитайте на съвети на роднини, приятели и колеги, дори и да твърдят, че са пробвали върху себе си свещи срещу хемороиди.

За да изберем най-добрите свещи срещу хемороиди, е добре прочетем тази статия.

Как да изберем най-ефективното лечение на хемороиди

Хемороиди – накратко за най-важното

Хемороиди са много разпространено аноректално заболяване, което се характеризира с увеличаване и/или свличане на лигавицата на аналното отвърстие.

В групата с повишен риск от развитие на тази патология са:

 • Бременни жени;
 • Хора, чиито професии са свързани с големи физически натоварвания;
 • Тези, които водят заседнал начин на живот, като голяма част от периода на бодърстване прекарват в седнало положение;
 • Хората в напреднала възраст.

През 1990 г. в рамките на епидемиологично изследване в САЩ е отчетено, че общо 4,4% от хората в зряла възраст страдат от хемороиди.

Последните изследвания от началото на новия век показват много по-тревожна картина:

 • Сред гражданите на Южна Корея разпространението на болестта е 14,4%;
 • Австрия – 38,9%;
 • Великобритания – 25%;
 • САЩ – 75%.

Същинското разпространение на хемороидите е неизвестно досега, тъй като медицинската статистика, която се привежда в различните научни източници, е неточна.

Причината за това е, че много хора с хемороиди сами си поставят диагноза и си назначават евтини свещи срещу хемороиди, като парират болките и прочие неприятни симптоми.

Резултатът е, че се измъчват, губят работоспособност и времетраенето на ремисиите намалява, обострянията на болестта стават по-чести.

Затова е важно всеки да знае колко важни са приетите днес стандарти за профилактика и лечение на това заболяване.

Съвременни методи за профилактика и лечение на болестта

С предотвратяване на развитието на патологичните симптоми, а също и преустановяване на тяхното прогресиране в ранните стадии, повечето от пациентите могат ефективно да използват консервативни методи за борба с болестта, като се ръководят от препоръките на личния лекар, гастроентеролог, хирург, диетолог и други специалисти.

Лечението и профилактиката се провеждат в амбулаторни условия или у дома.

За профилактика понякога е достатъчно да започнем да тренираме или да променим обичайния модел на хранене. Най-важното е да се открият „слабите” звена в начина на живот на конкретния човек и да се коригират грешките.

Това може да се направи само от медицински специалист, притежаващ набор от фундаментални медицински знания и практически опит с много пациенти с хемороиди.

Например, известно е, че един от рисковите фактори за развитие на хемороиди това е запекът и съпътстващото го продължително напрежение, което се изисква за евакуация на твърда фекална маса.

Това предизвиква повишаване на вътрекоремното налягане и може да доведе до увеличаване на притока на кръв към вътрешния хемороидален сплит, и следователно до нарушение на венозния оток. На този фон хемороидите процъфтяват, образно казано.

При похапване на повече храни, богати на фибри, се наблюдава положителна динамика в историята на болестта при половината от хората, страдащи от хемороиди.

Не става въпрос обаче за напреднал стадий. За тях тази мярка не е ефективна, а понякога дори състоянието се влошава, ако се ядат повече храни, богати на фибри.

Комплексното консервативно лечение обикновено включва:

 • Прием на лекарствени препарати със системно действие, действащи на състава и на показателите на кръвта;
 • Симптоматично лечение, насочено към облекчаване на неприятните симптоми – отоци, възпаление, болка, възпаление и т.н., с използване на препарати с местно действие – мехлеми, гелове, свещи срещу хемороиди, които може да са евтини и ефективни.

Хирургично лечение е показно само при напреднал стадий на болестта, когато консервативните методи са без положителен резултат, възникват и усложнения.

Най-добрите свещи срещу хемороиди – как да изберем

Свещите срещу хемороиди са препарати, които помагат за облекчаване на първите симптоми на хемороиди. Най-добрите свещи обикновено се препоръчват от роднини, съседи и колеги.

За съжаление обаче, че те помагат далеч не на всички. Всеки човек е със собствен, индивидуален набор от оплаквания, съпътстващи заболявания, обстоятелства и противопоказания, и затова няма единно, абсолютно ефективно лекарство срещу всички.

Научно е доказано, че в ранни стадии ректалните суппозитории, мехлеми, кърпички и прочие препарати с местно действие са ефективни в комбинация със системни препарати, които:

 • Подобряват микроциркулацията в зоните на увреждането, като се спират възпалителни процеси, както в ранните стадии на венозното възпаление, така и в по-късните, съпровождащи изменения в кожата;
 • Подобряват венозния тонус, намаляват разтегливостта на вените, повишават тяхната еластичност;
 • Оптимизират тяхната проницаемост чрез усилване на капилярното съпротивление, намалява се капилярната проницаемост и се подобрява микролимфния дренаж.

Изследване от 2018 г. показва, че флеботропната терапия, с използване на флеботоници, в съчетание с местна терапия, със специална диета и други консервативни методи, е най-ефективното лечение за 76,3% от пациентите, страдащи от хемороиди във всеки стадий.

Ако се изключат тези, които се нуждаят от хирургична помощ, се получава почти 100% ефективност.

Не трябва да се опитваме да се правим на лекари. Необходимо е да се обръщаме своевременно към специалисти, за да не задълбочаваме вече съществуващи проблеми.