Какво е това възраст на успеха? Кога завършва и настъпва време да се предадем и да решим, че с мечтата ни е приключено? Отговорът е никога. Да постигнем желаното е възможно във всяка възраст.

Много хора, след като навършат 35 години, се боят от промени, страхуват се да търсят себе си. Смятат, че са закъснели и вече не могат да пробват нещо ново.

Неловко се чувстват да споделят с другите за намерението си, страхуват се и да рискуват съществуващото благополучие.

Защо 35 не е късна възраст за постигане на успехи и за сериозни промени

От неувереност страдат най-много жените. Ако се доверяват на общественото мнение, то според него те с възрастта губят своята социална и физическа ценност. Освен това ни притискат очакванията – буквално всички сме вманиачени по ранните постижения.

Гордеем се с високите оценки от изпитите, радваме се, когато някой заема място в престижните университети, получава първата си работа в Гугъл или оглавява списъка с най-успелите на 20-30-годишна възраст. Тези успехи в млада възраст са по-скоро изключение, отколкото норма.

Съзряваме и се развиваме по различен начин. Не веднъж и не два преминаваме през периоди на върхове и спадове. Талантите ни се проявяват не само в младостта и не само така, както очакват другите.

Това, че кариерата ни не е успешна до 35-годишна възраст, не означава, че с нея е свършено и няма какво да се направи.

Много успешни жени са намерили своето призвание едва, когато са станали на 40 и са се превърнали в живото доказателство, че успехът няма никакво отношение към възрастта.

Например, Тони Морисън пише своя първи роман на 39 години, а наградата Пулицър получава на 56 години, а Нобелова – на 62 години.

Вера Вонг, най-известният дизайнер в света на сватбена мода, сменя професията си на 41 години.

Марта Стюарт създава огромна медийна компания, когато е на 56-годишна възраст. Джулия Чайлд, един от най-известните телевизионни шеф готвачи, се научава да готви, когато е на 36 години.

Диана Грин на 44-годишна възраст основава компания разработчик на програмно осигуряване, а на 60-годишна възраст компанията Гугъл я поставя начело на Гугъл Клауд.

Жените, които са „процъфтели” в зряла възраст, могат да се открият навсякъде. Защо определяме такива истории като изключение от правилата и отказваме на зрелите жени правото да бъдат успешни?

Дискриминацията по възраст не само потиска морално, но и пречи на развитието на кариерата след 40-годишна възраст.

Преклонението пред младите и успешните вреди и на младежите. Очакванията на обществото се основават на ненужно емоционално бреме на семейството, което трябва да носи жената и стимулират епидемията от тревога и депресия сред подрастващите.

Според сега възприетата теория, ако до 20-годишна възраст не си станал знаменитост, не си започнал бизнес, то тогава си провален като личност.

Добри новини

Въз основа на резултати от изследвания, в които участват над 50 000 души, учените Лаура Хермин и Джошуа Хартшорн стигат до извода, че скоростта на обработка на информацията достига пик на 18-19 години, краткосрочната памет продължава да се подобрява до 25 години.

Способността да се оценяват сложните модели, включително и емоционалните състояния на другите хора, достига пик много по-късно, на 40-50 години.

На колкото и да сме години, непременно придобиваме някакви навици. И нещо губим. Няма възраст, в която да сме добри във всичко.

Въз основа на концепцията на професора по психология Филип Акерман можем да говорим за 2 типа интелект – текущ и кристализиран.

Текущият интелект е способност да се разсъждава и да се решават нови проблеми, който не зависи от опита, достига пик в младостта.

Кристализираният е способност да използваме навици, знания и опит в управление на проекти, хора и бизнеси, в средна и по-старша възраст. Това означава, че мозъкът ни продължава да се развива, дори когато стареем.

Принципите на успеха във всяка възраст

Никога не е късно да започнем нова глава в кариерата и в личностното развитие. Можем да разгърнем своя потенциал и да използваме нашите истински таланти, да растем и да преуспяваме, дори и ако сме над 35 години.

3 принципа ще ни помогнат да се решим на това – да разчитаме на себе си, да си оставяме време, тоест да не желаем незабавен успех и да приемаме промените.