Бащини дъщери, мамини синчета. Ако първото е нормално, второто е най-добре да се избегне. Защо това е така?

Минимум „не трябва“

В Япония на децата им се разрешава всичко до 5 години, за да израснат така свободни и успешни деца.
Строгите забрани са необходими.

Но ако уважавате детето, те ще бъдат минимум. Въпросът е в друго – как да не ограничавате развитието на децата? За тази цел е необходимо задаването на въпроса – спокойствието на родителите или успехът на детето в живота?

Истина ли е, че характерът се формира до 5 години? След това възпитанието е безполезно?

95% от информацията за света се получава до 5-годишна възраст. Тогава усвояваме родителските модели на поведение. И като цяло личността се формира до 25-годишна възраст.

И всичко може да се поправи, но първо родителите трябва да променят поведението си. Например, родителите често се обръщат към психолог със следния въпрос – как да накарат детето си да чете.

И тогава добрият психолог ще се поинтересува дали бащата чете. Ако той е на компютъра, и детето ще зависи от джаджите.

Нима таткото е по-важен от майката?

Майката осигурява безопасността, таткото усвояването на социалните навици. Ако детето пише по стените в асансьора и уринира на стълбището, то не трябва да виним детето, а баща му.

Отношението към вещите, към околните - това е винаги моделът, който се възприема от бащата.

Очи в очи

Погледът очи в очи – това е единственият способ, с помощта на който детето разбира, че го обичат. Най-страшното е, че от него изискват да гледа родителите си в очите, когато те се опитват да го накажат – Погледни ме в очите, казвам ти истината. Затваря се единственият канал за предаване на любов.

А прегръдките?

Това е по-важно за дъщерите. До 11-годишна възраст потребността от телесен контакт с бащата при момичетата расте. Ако таткото се е отнасял нормално към това, то у момичето се сформира образ – аз съм успешна, аз съм красива. Неслучайно казват, че детето до 6 години е мамино, след това вече е бащино.

Да се наказват ли децата?

Децата няма за какво да бъдат наказвани. Поведението на детето е реакция на това, което се случва в семейството. Ако нещо не ви харесва в сина или дъщеря ви, обърнете внимание на себе си.

Забраните и физическите наказания не работят. Постигането на нещо е възможно само с поощрение. Забелязвайте успехите и хвалете детето за тях.

Детето по пътя от детската градина се спира да погледне как шипката цъфти, а майка му го хваща за ръката – да побързаме, тъй като вече е време за вечеря. Храненето ще почака – детето се е сблъскало с чудо! Спрете се за 5 минути.

4 правила за родители

Играчки

Не купувайте на децата скъпи играчки. Колкото по-прости са, толкова по-добре се развива въображението. Детето цял ден си играе с пръчката, това е просто прекрасно.

Намерената пръчка от детето – това е целият свят – копие, автомат, кон, крило на самолет.

За да възпитаме у детето самостоятелност, постепенно трябва да му прехвърляме отговорност. Детето се е научило да се облича?

Не му помагайте повече. Ако се бавите, започнете да се приготвяте с 20 минути по-рано. Същото е и с миенето на чинии, почистването и подреждането в стаята.