Хормоните играят важна роля в живота на човек и пряко влияят на неговото здраве. Контролират всички процеси, осигуряват растежа, развитието и размножаването. За вазопресина се знае малко, но това не означава, че не е важен за пълноценното здраве на всеки човек.

Какво е това вазопресин

Вазопресинът е един от най-важните хормони за организма, който се образува в хипоталамуса на човек и на много други бозайници. Постепенно се натрупва в задния дял на друга жлеза с вътрешна секреция – хипофиза, а след това попада в кръвта.

Основни функции на вазопресина в човешкия организъм са:

  • Поддържане на постоянно ниво на течности в съдовете и в пространството между клетките;
  • Спастично съкращение на мускулната стена на различни съдове

По какъв начин действа

В човешкия организъм съществува точна регулация на синтеза на хормони и на други биологични течности в зависимост от електролитния състав на кръвта. Количеството вазопресин, което се синтезира зависи от това какъв е обемът вътреклетъчна течност.

Регулира обемът на циркулиращата кръв, поради което стимулира обратната абсорбция на вода в нефроните – структурните клетки на бъбреците. Така влияе на концентрацията на урината, която става по-тъмна или по-светла на цвят.

Този механизъм функционира като часовник при здрави хора. Но при някои заболявания се нарушава и тогава човешкият организъм се излага на сериозна опасност.

Незахарен диабет

Ако за захарния диабет знаят на практика всички, и повечето хора бързо могат да посочат разликите между диабет тип 1 и 2, то за съществуването на незахарен диабет знаят само единици.

Това рядко заболяване не е свързано с метаболизма на инсулин, но има определени сходни симптоми.

Основното от тях е повишена жажда и повишена честота на уриниране, което присъства и при захарен диабет.

В този случай тези симптоми се появяват, тъй като хипофизата образува недостатъчно количество вазопресин или неговият синтез напълно се прекратява.

В редки случаи бъбреците губят чувствителност към този хормон, макар и нивото му в кръвта да е в норма.

Това заболяване често за първи път дебютира при бременност и именно през този период от живота незахарният диабет представлява най-голяма опасност.

Синдром на Пархон

Още по-рядко заболяване, при което се нарушава обменът на вазопресин, е синдромът на Пархон. За него е характерен понижен синтез на този хормон, въпреки ниското осмотично налягане на кръвната плазма.

Болните се оплакват от понижена диуреза, гадене, липса на апетит, мускулни потрепвания. В тежки случаи се развива кома, която може да се предизвика от прием на голям обем от течности.

Лекарства с дезмопресин

Хормонът вазопресин не съществува във вид на лекарствено средство. Но фармацевтичната индустрия си поставя за цел да изобрети препарат, който може да се използва при недостиг.

Днес са синтезирани и пуснати в продажба различни лекарствени средства. Те съдържат в своята структура веществото дезмопресин, който е аналог на вазопресин, но е получено при определено изменение на неговата химическа структура.

Необходимостта от това изменение е продиктувана от това, че чистият вазопресин, освен антидиуретични свойства, предизвиква още и отпускане на гладката мускулатура на различни органи, тъкани и съдове.

Дезмопресинът действа точно на епитела на бъбречните каналчета, увеличава тяхната проницаемост за водните молекули, способства за усилване на тяхното обратно всмукване.

За разлика от естествения хормон, дезмопресинът не влияе на нивата на артериално налягане и не предизвиква множество странични ефекти, характерни за вазопресина.

При отчитане на изолираното действие върху епитела на бъбречните каналчета, показанията за приложение на дезмопресин са следните:

  • Незахарен диабет
  • Силна жажда и по-често уриниране от обичайното след премахване на хипофиза, част от жлезата или операция в областта на турското седло
  • Нощно напикаване при деца на възраст над 5 години и възрастни
  • Повишено образуване на урина при възрастни през нощта, което ги принуждава нееднократно да стават до тоалетна

Съвременната медицина дава възможност за пълноценен живот и на хора, които преди 50 години са се смятали за абсолютно нелечими. Лекарствата с дезмопресин помагат на хора със сериозни заболявания, сред които незахарен диабет и синдром на Пархон.