Секцио или цезарово сечение представлява хирургична интервенция, чрез която лекарите помагат на детето да се появи на бял свят чрез разрези в коремната кухина и в матката на бременната жена.

Оперативното раждане у нас се прави по показания, като повечето от тях се установяват още по време на бременността.

Например, ако отворът на матката е затворен от плацентата, бременността е многоплодна, предишно секцио или сериозни проблеми със здравето, тогава цезаровото сечение е най-безопасният метод за родоразрешение.

Какви са дългосрочните последствия от оперативното раждане

Повечето оперативни родоразрешения се планират предварително, други пък е възможно да се проведат в спешен порядък по време на раждане или известно време преди неговото начало.

Във всеки случай е необходимо да се знае какви са последствията от оперативните родоразрешения, за да има готовност да се предотвратяват или да се решават възникващите проблеми.

Експертите анализирали съществуващите изследвания, за да се оцени влиянието на секциото за здравето на майките и техните деца. До този момент не се е мислело как секциото може да повлияе на детето, но тези последствия са реални.

Така някои жени смятат, че секциото е по за предпочитане от вагиналното раждане, и търсят начини да получат такова разрешение, дори и без медицински показания, много е важно да се разбират последствията от това решение не само в краткосрочна, но и в дългосрочна перспектива.

Краткосрочни последствия от секцио

Това е сериозна операция, в която участват двама души – майката и детето.

При родилките са налице всевъзможни постоперативни състояния, сред които обилно кръвотечение, инфекции на разреза, както и на лигавиците на обвивката на матката, кръвни съсиреци, реакции на лекарствата и на упойката, а също и понякога хирургични травми.

Майката не е единствената, която е изложена на сериозен риск. Детето също рискува да получи травма по време на процедурата с малки порязвания на кожата, или е възможно у него да се развие в рамките на няколко дни след раждането тахипнея, при която диша ненормално бързо.

Дългосрочни последствия от цезаровото сечение за майката и детето

Достатъчно лесно е да се установят  краткосрочните усложнения и относително бързо да се отстранят, но при вземане на решение за такава операция безпокойството на изследователите е по-скоро в насока дългосрочни последствия.

Учените не са против тази оперативна интервенция. Всъщност секциото е спасително средство както за майката, така и за децата.

Много недоносени деца и майки, които са се сблъскали с тежки усложнения на бременността или извънредни ситуации, днес живеят и процъфтяват именно благодарение на оперативното раждане.

Рискове от дългосрочни последствия

1.Проблеми със забременяването в бъдеще

Много жени прекарали секцио, трудно забременяват впоследствие. Ако зачеване все пак се случи, появяват се повишени рискове от усложнения при бременността, сред които:

2.Предлежание на плацентата

Състоянието, при които плацентата се развива в непредвиденото анатомично място в матката, се увеличава със 74% след секцио.

3.Врастване на плацентата

При това състояние се прикрепва към стените на матката на правилното място, но враства твърде дълбоко в стените на тъканите. След секцио рискът да се случи отново това нараства със 74%.

4.Отлепване на плацентата

Отново цезаровото сечение в миналото увеличава със 74% рискът от отлепване на плацентата, това се случва преди бебето да е готово за раждане.

5.Разкъсване на матката заради хирургичен разрез

Обикновено след класически разрез, когато е вертикален, а при обикновения хоризонтален, лекарите съветват майките да изчакат поне 18 месеца, преди да се опитат отново да заченат. В противен случай се подлагат на висок риск от разкъсване на матката.

6.Извънматочна бременност

Предходно секцио може да доведе до извънматочна бременност, при която оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката.

7.Преждевременно раждане

Раждането преди пълното износване на детето при следващи бременности са били свързани със секцио, което е направено в по-късните стадии на раждане, в повечето случаи това се налага по спешност.

Значително увеличение от 2 до 15% се е наблюдавало, когато предходното секцио е било извършено при пълно разкрие на шийката на майката.

8.Спонтанен аборт

Изследване показва, че жените, които в миналото са преминали през секцио са със 17% по-висок от спонтанен аборт при следващи бременности.

9.Мъртво раждане

Установено е, че след секцио при жените с 27% се повишава вероятността от това събитие.

10.Хистеректомия

Изследователи от университет в Дания и лаборатория в Бостън са установили, че жените, които са родили със секцио, са с по-висок риск от възникване на необходимост за хистеректомия, при която матката се отстранява по хирургичен път, обикновено това е заради силни болки и кръвотечения.