Ако устата пресъхва не от жажда или от стрес, най-вероятно проблемът не е за подценяване.

Защо сухотата в устата – това е нещо лошо

Сухотата – това е недостиг на слюнка, а тази течност изпълнява множество функции, главната от които е антибактериална. Именно слюнката осигурява защита от множество инфекции.

Когато в устата е сухо, вредните микроорганизми започват да надделяват и в резултат се развива следната симптоматика:

 • Неприятно усещане, сякаш езикът прилепва към вътрешната страна на бузите и небцето;
 • Напукани устни, язви в устата и ъгълчетата на устните;
 • Лош дъх, срещу който са безсилни миенето на зъбите и дъвките – миризмата много бързо се появява отново;
 • Червен раздразнен език;
 • Проблеми с определянето на вкуса;
 • Проблеми с преглъщането;
 • Трудности при храносмилането – недобре напоената със слюнка храна по-трудно се предъвква и смила от храносмилателната система и в крайна сметка по-трудно се усвоява.
 • Повишен риск от остри респираторни вирусни заболявания;
 • Пресипване на гласа и носово говорене;
 • Проблеми със зъбите: кариес, възпаления на венците.

Всички тези симптоми съществено понижават качеството на живота. Без да говорим за удара по здравето. Организмът е принуден да изразходва сили за тези инфекции, които е трябвало да задържа на самия вход и затова лесно могат да се пропуснат опасните нарушения.

Откъде се появява сухота в устата

Причините могат да са най-различни:

Някои смятат, че сухотата в устата е свързана със стареенето. Това не е така. Ксеротомията няма отношение към възрастта, винаги са налице предпоставки да се развие.

1.Недостатъчно течности

Това е най-разпространеният случай. Ако усещате устата си пресъхнала, то най-вероятно не получавате достатъчно течности.

Твърде много сте загубили – това се случва при интензивни занятия със спорт, по време на разходки в жегата или, например, при проблеми с храносмилането, които се съпровождат с диария или с повръщане.

2.Тютюнопушене

Цигареният дим изсушава лигавицата и намалява образуването на слюнка. Това е още един повод да се положат усилия за ограничаване и пълно преустановяване на тютюнопушенето.

3.Запушен нос

Заради това дишате през устата. В условията на недостатъчна влажност този начин на дишане може да доведе до пресъхване на лигавицата.

4.Прием на определени лекарства

Списъкът с медикаменти, в състава на които е указана сухота в устата е доста голям. Тук влизат:

 • Антихистамини;
 • Диуретици;
 • Редица препарати, приемани за контрол на високото кръвно налягане;
 • Препарати против диария;
 • Миорелаксанти;
 • Антидепресанти;
 • Някои лекарства за лечение на Паркинсон и други неврологични нарушения;

Именно затова и сухотата в устата се среща по-често при хора в по-напреднала възраст, отколкото при младежи, тъй като първите приемат повече всевъзможни медикаменти.

5.Захарен диабет

Сухотата в устата е често срещан симптом на това състояние. Обикновено се съпровожда с жажда и като следствие по-често уриниране.

6.Автоимунно заболяване

Това може да е ревматоиден артрит, заболяване на щитовидната жлеза, вълчанка и други състояния, при които имунитетът започва да атакува клетки на собствения организъм.

7.Силен стрес

Когато сме силно изнервени, на организма не му до слюноотделяне. Тогава е зает с решението на дилемата – бий се или бягай, затова е предсказуемо, че устата пресъхва.

Какво да правим, ако сухотата в устата се появява редовно

Вариантите са няколко.

Проверете нормално ли функционират слюнчени жлези

Това може да се направи при зъболекар. Ако се установи, че слюнчените жлези са мързеливи, то ще бъдат назначени лекарства и процедури, например, елекростимулация на езика и на небцето, които ще им върнат пълната функционалност.

Активно дъвчете

Колкото по-енергично дъвчете, толкова повече слюнка образуват съответните жлези. Разбира се, препоръчително е да се дъвче нещо полезно, например, пресни плодове и зеленчуци и друга твърда храна. Но ако такава нямаме под ръка, достатъчна ще е и дъвка.

Старайте се да дишате през носа

Понякога това е трудно, когато носът е запушен, заради простуда. В този случай трябва да се постараем да ускорим оздравяването.

Впрочем, има и други причини носът да е запушен, например, полипи или изкривена носна преграда. Ако ви е трудно да дишате през носа, но защо и сами не можете да разберете, тогава се консултирайте със специалист отоларинолог, който ще прецени дали е наложително да се назначи лечение.

Достатъчно течности

Важно е да пием, когато почувстваме жажда, и да следим дали урината е светла или тъмножълта.

Ако тренирате или работите при горещо време, не забравяйте да пиете повече вода.

Редовно плакнене на устата

Може и просто с вода, а може и със специални средства за жабурене, които се изписват от лекуващия лекар.