Болка при уриниране – далеч не е рядък симптом, съпровождащ немалко заболявания на отделителната система. В тази статия предлагаме на вашето внимание 10-те най-вероятни причини за възникване на болки при уриниране.

Причина №1 – уретрит

Представлява възпаление на пикочния канал – уретра, което обикновено се предизвиква от патогенни бактерии. Това заболяване най-често се наблюдава по-често при мъже, отколкото при жени.

Важно!

В повечето случаи уретритите – това са заболявания с инфекциозна етиология, които се предизвикват от вируси, бактерии, гъбички.

Причина №2 – остър простатит

Както знаем, представлява възпаление на простатната жлеза. При това заболяване на мъжете обикновено ги безпокои болезнеността, паренето или режещата болка в уретрата по време на уриниране.

Причина №3 – ИППП – инфекции, предаващи се полов път

Сред ИППП, които обикновено се съпровождат с болка при уриниране могат да се отбележат следните – гонорея, трихомониаза, хламидиоза.

Причина №4 – цистит

Както неведнъж сме коментирали, това е заболяване, което се характеризира с възпаление на пикочния мехур. За разлика от уретрита, то по-често се среща при жени, отколкото при мъже.

Причина №5 – бъбречнокаменна болест

Или уролитиаза е хронично заболяване, което се характеризира с образуването на конкременти – камъни, в пикочните пътища. Такива камъни могат да предизвикат възпаление в уринарния тракт, което се съпровожда с болка по време на уриниране, например цистит.

Също болката при уринирането на фона на уролитиазата възниква при излизането на камъка навън вследствие на неговото придвижване по пикочните пътища и тяхното травмиране.

Причина №6 – наличие на чужди тела

Болката при уриниране може да възникне вследствие наличие в пикочния мехур или в уретрата не само на камъни, както при бъбречнокаменна болест, но и при попадането на чужди тела в тях.

За потвърждаване наличието на чуждо тяло в такива случаи обикновено се провежда цистоскопия и/или ултразвуково изследване на пикочния мехур.

Причина №7 – млечница

Позната на повечето от нас и като кандидоза на половите органи както при мъжете, така и при жените, се съпровожда с болка при уриниране.
При жените при вулвовагинална кандидоза болката при уриниране обикновено възниква при контакт с урината на увредената кожа на външните полови органи.

Причина №8 – вагинити

Или колпити – представляват група заболявания, характеризиращи се с възпаление на лигавицата на влагалището. Могат да се предизвикат от различни негативни фактори, включително и инфекциозни причинители.

Вагинитите се проявяват с влагалищни течения, които понякога са и гнойни, сърбежи, парене, дискомфорт и болка в областта на половите органи, които се усилват при уриниране.

Причина №9 – церцивит

Представлява възпаление на влагалищната част на шийката на матката. Това заболяване се характеризира с мътни – гнойни и слузести, течения, тъпи или дърпащи болки в долната част на корема, болезнени усещания при полов акт и болки при уриниране.

Причина №10 - контактно раздразнение

Болка при уриниране може възникне в резултат на контактно раздразнение на кожата и лигавицата на интимните зони. Това състояние може да се наблюдава вследствие на носенето на синтетично долно бельо, използването на спермицидни гелове, лубриканти, презервативи.

За избягването трябва да бъдем особено внимателни при използването на такива средства, особено ако го правим за първи път. Лекарите препоръчва много добре да се четат опаковките на тези продукти, тъй като вероятността да съдържат вещества, които да предизвиква алергични реакции е доста значителна.