Лекарите са убедени, че пълноценният и комфортен сън се отразява на нашето здраве не по-малко от здравословния начин на живот. А нощният отдих напълно зависи от това, на което човек спи.

Специалистите уверяват, че неправилната от медицинска гледна точка повърхност на мястото за сън предизвиква различни неприятности със здравето.
Леглото за здрав и пълноценен отдих трябва да има здрава конструкция и основа, да не се движи и да не се размества на различни страни. То също трябва да бъде равно твърдо.

Матракът също е желателно да бъде цял, а не да се състои от отделни части. Затова диванът или канапето, състоящи се от по няколко части, не са подходящи за сън, тъй като създават излишно натоварване на гръбнака.

Така човек не може да се отпусне напълно през нощта, което е необходимо за един наистина пълноценен отдих.

Повечето от лекарите са единодушни в оценките си – най-добрият матрак за здравето е ортопедичния. За такъв се счита тънкият и твърд, но без пружини. Важен момент – неговата височина не трябва да надвишава 10 сантиметра.

Ортопедичният матрак, според лекарите, се прави от мебелен дунапрен с най-високата плътност – 55-60. Почти не се огъва от теглото на човешкото тяло. Ако в матрака има пружина, той не може да бъде ортопедичен. Истинските ортопедични матраци се продават в специализирани магазини и по-рядко в аптеки.

От изборът на възглавница също зависи качеството на съня. Обърнете внимание – когато легнете на възглавницата шията не трябва да ви се огъва ту на едната, ту на другата страна. А това се случва, когато човек спи на много висока възглавница.

По този начин кръвоносните съдове и нервните окончания се огъват и мозъкът, неполучавайки достатъчно хранителни вещества, функционира значително по-бавно.

Лекарите са категорични, че сънят на неудобна и неправилна от медицинска гледна точка възглавница е една от най-честите причини за болки в шийния отдел на гръбначния стълб и главоболие.

А непълноценният сън се отразява на общото здравословно състояние – човек може да остане с впечатление, че изобщо не си е починал през нощта, макар и да е спал 8 и дори повече часа.

„Идеалната“ възглавница за вас е тази, която се подпъхва под главата ви. Раменете не трябва да ви бъдат на възглавницата, а само главата.

В допълнение – малко информация за матраците

Разговорът за матраците си струва да започне с това, че правилното разположение на тялото зависи не само от матрака, но и от тялото на човека, който ще го използва. Преди покупката на матрак следва да съотнесете вашите физически данни и качеството на матрака.

Следва да се отбележи, че в продължение на целия живот характеристиките на човешкото тяло се променят и според възможностите ви си струва за всеки период да избирате съответния матрак.

Хората с тегло над средното е необходимо да обърнат внимание на матраци с подматрачна твърда рамка, включително на такива с рамка от твърда тел.
Хората със средно телосложение могат да изберат всеки от многообразието съвременни матраци с еластична вътрешна конструкция. Изключително подходящи в такъв случай са матраците с кокосови влакна.

По-слабите хора е добре да избират матраци без пружини с латексни слоеве.

Отделно внимание заслужават матраците за деца и юноши. В тази възраст все още няма придобити проблеми с гръбнака. Освен това телесната маса на юношите е доста по-ниска от тази на възрастните.