С радостите на майчинството идват и множество притеснения.

Според доклад на University of Michigan C.S. Mott Children’s Hospital за детското здраве, това са 10-те най-разпространени проблема, от които страдат нашите деца.

  1. Затлъстяване

Детското затлъстяване продължава да изпреварва по ранг всички други здравословни проблеми. 42 на сто от американците смятат, че затлъстяването в детска възраст е основен проблем.

Броят на затлъстелите деца се е увеличил три пъти през последните 25 години, а това изправя много деца пред риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания, според доклад на Академията по педиатрия.

Децата с наднормено тегло имат влошено качество на живот, повишена вероятност от заразяване с болести и потенциално намаляване на продължителността на живота.

  1. Злоупотреба с наркотици

Според анкета на UM National Poll, 36 процента от американците посочват злоупотребата с наркотици като сериозен проблем за децата.

Въпреки, че случаите на незаконна употреба на наркотици сред тийнейджърите намаляват през последните няколко години, високите нива все пак се запазват, според изследването на Националния институт за злоупотребата с наркотици.

Най-честите вещества, с които деца и тийнейджъри злоупотребяват, са алкохол, марихуана, инхаланти и лекарства, отпускани с рецепта.

  1. Пушенето

Пушенето при малолетните и непълнолетните се явява третият по важност проблем сред тях.

Смята се, че най-малко 4,5 милиона младежи в САЩ са пушачи. Всеки ден, почти 6000 деца на възраст под 18 започват да пушат, и почти една трета от тях впоследствие стават редовни пушачи.

Пушенето на цигари по време на детството и юношеството произвежда значителни здравословни проблеми, включително повишаване на риска от респираторни заболявания, намалена физическа годност, както и потенциал за изоставане в растежа и във функциите на белия дроб.

  1. Хулиганство

The National Youth Violence Prevention Resource Center изчислява, че около една трета от всички млади хора в САЩ са жертва на тормоз или извършители на хулигански прояви. Оказва се, че поне половината от всички деца и юноши са тормозени поне веднъж в ученическите си години.

Тормозът в тийнейджърска възраст може да се окаже сериозен проблем. Хулиганите и техните жертви са склонни да страдат от различни психични и поведенчески състояния, включително депресия, биполярно разстройство, ниско самочувствие.

  1. Интернет безопасност

Интернет е забавно и информативно, но опасно място. Най-големите опасности са кибертормозът, кражба на самоличност, педофили, пристрастяването към интернет. Важно е родителите да ограничат времето на децата си пред компютъра и да са наясно с това, което децата им правят онлайн.

  1. Детско насилие

Около 794 000 деца са били жертви на насилие в рамките на една година, посочват проучвания на National Child Abuse и Neglect Data System.

Последиците могат да са физически травми, ниско самочувствие, разстройства на вниманието, мозъчни увреждания и агресивно поведение.

  1. Злоупотреба с алкохол

Злоупотребата с алкохол продължава да бъде основен проблем за американските деца. Това е най-често използваният наркотик от тийнейджърите в САЩ.

Около половината от децата в прогимназията и горния курс пият алкохол всеки месец, а 14 на сто от тийнейджърите са били в нетрезво състояние поне веднъж през последната година.

Подрастващите, които пият алкохол, са по-склонни да станат алкохолици по-късно в живота, да опитат да се самоубият, да отпаднат от училище и да експериментират с други лекарства.

  1. Стрес

Проучване, проведено от Университета на Мичиган, смята, че една трета от американските деца ежедневно са подложени на стрес.

Проучване, проведено от Националния център по наркомании и зависимости в Колумбийския университет, показва,  че е два пъти по-голяма вероятността на стрес да са подложени деца, които пушат, пият и използват наркотици.

Основните фактори за борба със стреса са достатъчно сън, балансирана диета и спорт всеки ден.

  1. Заседнал начин на живот

Заседналият начин на живот се е превърнал в норма за много американски деца, които прекарват повече време пред телевизора, компютъра или конзолата за видео игра, отколкото играят навън или да участват в извънкласни и извънучилищни дейности.

  1. Бременност

Приблизително една трета от младите жени в САЩ забременяват по време на пубертета. В допълнение към по-големите рискове за здравето на майката и бебето, има редица социални и социално-икономическите проблеми, които една ранна бременност поражда.

Решението е в навременното сексуално ограмотяване и достатъчно информация за последиците от бременността.