На някои злокачествени тумори е посветен ден от годината. 15 септември е обявен за Световен ден на борбата с лимфомите.

Около тази група онкологични заболявания витаят много заблуди, част от които ще опитаме да разясним.

Лимфом и човешкото тяло

Както следва от наименованието, лимфомите са злокачествени тумори, които поразяват лимфната тъкан. Първоначално се увеличават отделните групи лимфни възли – в областта на шията, под мишниците, възлите на средостението, в областта на слабините, а след това се развива увреждане на вътрешните органи.

Лимфомите не само метастазират, предизвикват образуване на нови туморни огнища, но и могат да се разпространят по цялото тяло – това състояние е сходно с лимфоидната левкоза.

В миналото левкозите – рак на кръвта, на костния мозък, и лимфомите – рак на лимфната система, са се смятали за отделни заболявания. Но сега става ясно, че разликата между тези 2 групи заболявания е доста размита.

Злокачествените клетки на лимфомите се натрупват не само в лимфните възли, но и в кръвта, и в костния мозък. С лечението на лимфомите се занимават онколозите, и хематолозите.

Разграничават се 2 основни подгрупи лимфоми:

  • Лимфоми на Ходжкин, при които в засегнатите лимфни възли се откриват големи клетки. Тази подгрупа болести се нарича лимфогрануломатоза и често се свързват с вируса на Епщейн-Бар. От общия брой лимфоми тази група заболявания е около 12%.
  • Неходжкинов лимфом – така се наричат злокачествените новообразувания на тъканите на тялото на човека, но при някои не се наблюдават характерни признаци на лимфомите на Ходжкин. Сред възможните причини все пак е вирусът Епщейн-Бар, а също и Хеликобактер пилори и други бактериални инфекции, хронични вирусни хепатити, автоимунни болести и др.

Ежегодно у нас диагнозата лимфом се поставя на няколко десетки души. Половината от тези хора са в активна възраст – от 15 до 39 години. Децата умират рядко от лимфоми.

С възрастта рискът от болестта лимфом нараства. Ако сред хората на 20-24 години се разболяват средно 2,4 души на 100 000 души население, то на възраст 80-84 вече диагнозата се поставя на 120 на същия брой население.

Лимфом от ухапване на горила

Съществуват вируси, от които се повишава риска от развитие на онкологично заболяване. и някои вируси, опасни за човек, са стигнали до нас от животните.

През 2016 г. френски учени съобщават, че са открили Т-лимфотропен вирус 4 тип у ухапани от горили ловци от Габон.

Т-лимфотропните вируси за първи път са открити при болни от Т-клетъчен лимфом, и днес е доказано, че при 2-8% от хората се развиват тежки форми на левкемия, невромиелопатия или лимфоми.

Вирусите от 2-ри и 3-ти щам също се срещат и при хората. Сега е ясно, че вирусът може да зарази човек и да стане причина за развитие на рак.

Лимфом – рак на лимфната система4ее

Много видове злокачествени тумори се разпространяват през лимфната система, като достигат до всички тъкани и органи, пример е рак на млечната жлеза. Затова едно от задължителните мероприятия при преглед е оглед и палпация на подмишничните лимфни възли. Но това не прави такива злокачествени тумори лимфоми.

Основната разлика от лимфома е, че същият се заражда в лимфната система, а не просто се разпространява по нея.

Възпалени лимфни – повишен риск от лимфом

Лимфните възли е възможно да се възпалят, лимфаденит, или просто да се увеличат на размери по различни причини.

Например, лимфаденит на шийните лимфни възли може да е предизвикан от инфекции на устната кухина – кариес, гингивит, стоматит, възпалителни процеси на горните дихателни пътища.

Сред възможните причини за увеличаване на лимфните възли е автоимунно заболяване, инфекциозна мононуклеоза, инфекции като туберкулоза и сифилис.

Възпалението на лимфните възли също може да е признак на проблемите с имунната система или да е резултат от алергични реакции.

Увеличените лимфни възли все още не са повод да подозираме, че сме се разболели от лимфом. Но причината за това състояние все пак следва да бъде изяснена.