Есента е сезона на полезните и особено вкусни плодове и зеленчуци. Сезонът диктува своите правила, затова трябва да преразгледаме хранителния режим. Важно е да се погрижим за здравето и за укрепване на имунитета.

През есента в менюто трябва са включени повече плодове и зеленчуци, които са богати на витамини и ценни елементи.

Основа трябва да са сезонните продукти. Балансираното хранене помага да преживеем студовете без настинки и депресивни състояния.

Кои са най-полезните есенни храни

1.Чушки

Сладките чушки са източник на фитохимични вещества и на бета-каротин. В тях се съдържат много витамини и хранителни елементи. Чушките помагат бързо да се попълни недостига на витамин С. Този зеленчук спомага за укрепване на имунитета и за борба с настинките.

2.Моркови

Притежават целебни свойства и повишават съпротивляемостта на организма към вируси. Благодарение на своя състав помагат в борбата с анемията и със слабостта.

Съдържат много бета-каротин, който стимулира функционирането на имунната система. За да се усвояват добре полезните елементи, морковите трябва да се ядат със сметана или с растително масло.

3.Джинджифил

Смята се за естествен антибиотик, в неговия състав се съдържат повече от 10 антивирусни вещества. Джинджифилът оказва имуномодулиращо действие и противовъзпалително въздействие.

Способства за отделянето на токсините и притежава потогонни свойства. От джинджифил могат да се приготвят отвари, да се добави в чай или да се използва като подправка.

4.Лук

Това е един от най-ценните и полезните зеленчуци. В състава на лука има фитонциди, притежава бактерицидни и антисептични свойства, убива бактериите и помага за справяне с настинките.

Понижава нивата на холестерола в кръвта, препоръчва се за добавяне към менюто на хората, които страдат от захарен диабет.

В състава на лука има серни съединения, които възпрепятстват растежа на ракови клетки. Оказва се, че колкото по-често се яде лук, толкова по-малка е вероятността да се разболеем от рак.

5.Ябълки

Есенните ябълки са най-вкусните, сочни и полезни. Те съдържат витамини А и С, от група В, фибри и други елементи, които са необходими на организма.

Витамин А помага за избягване на простуда и за укрепване на имунитета. Ябълките понижават нивата на лошия холестерол, предотвратяват развитието на много болести.

6.Сладък картоф

Богат е на витамин А и е с нисък гликемичен индекс. Този продукт дълго се преработва от организма и не допринася за повишава нивата на кръвната захар. В неговия състав има калий и витамин С, който е особено необходим през есенно-зимния период.

Сладкият картоф може да се пече на фурна, да се добавя в супи и гарнитури, да се използва за десерти и бисквити.

7.Райска ябълка

Богата е на витамин А, който поддържа имунитета и благотворно влияе на зрението. Неговият недостиг води до развитие на кокоша слепота – човек не вижда добре при сумрак. Витамин А предпазва клетките от свободните радикали.

Съдържа монозахариди – това е отлична алтернатива на вредните захарни изделия.

Райската ябълка помага за справяне с махмурлука след тежка вечер. В този плод се съдържат много антиоксиданти и растителни влакна, които ускоряват отделянето на токсините, образували се при разграждане на големите количества алкохол. Нейното действие може да се сравни с активен въглен.

8.Ряпа „Дайкон”

Ряпата Дайкон съдържа голямо количество ензими, витамини и минерали, освен това е с ниска калоричност. Този вид ряпа е подходяща при настинки, тъй като е богата на витамини С, РР и група В.

Фитонцидите помагат за справяне с бактериите и вирусите. Есента е много важно да се следи храненето да е балансирано. Тогава организмът си набавя всички необходими витамини и минерали.

От началото на есента е необходимо да започнат мероприятия по укрепване на имунитета – тогава студените вълни ще преминат без последствия.

На първо място, е необходимо преразглеждане на хранителния режим. Сезонните плодове и зеленчуци насищат организма с хранителни вещества.

Добре е периодично да похапваме чесън. Това е естествен антибиотик, който е с фитонциди и етерични масла. Помага за справяне с настинки и вируси.