На ендокринните причини в развитието на разстройства на ерекцията се падат около 5-10% от случаите. При прегледи и изследвания се откриват различни заболявания на органите на ендокринната система: щитовидна и паращитовидна жлеза, панкреас, надбъбречни жлези и т.н.

Разстройство на ерекцията при различни заболявания на ендокринната система

Нормалната реакция, която би позволила осъществяването на полов акт и получаване на удоволствие се регулира от няколко механизма – съдов, ендокринен и неврогенен. Нарушаването на някой от тези механизми води до развитие на еректилна дисфункция.

Специфично значение в развитието на еректилни разстройства имат следните ендокринни заболявания:

  • Захарен диабет;
  • Затлъстяване;
  • Заболявания на щитовидната жлеза;
  • Патологии на надбъбречните жлези;
  • Болести на хипофизата;

Захарен диабет

Нарушение на половата функция при мъжете често се среща при захарен диабет тип 1. Според статистиката около 40% от мъжете на възраст 20-40 години с диагноза „захарен диабет 1 тип”, страдат от нарушения на ерекцията.

Но и при захарен диабет тип 2 това разстройство също се среща. Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-голяма е вероятността от проблемна ерекция.

Проблем от толкова интимен характер представлява и съществен социален проблем, тъй като влече след себе си безплодие, влошаване на качеството на живот на болния.

Честотата на развитие на това разстройство зависи от няколко фактора:

  • Възраст – колкото по на възраст е мъжът, толкова по-голяма вероятност от развитие на еректилна дисфункция;
  • Продължителност на заболяването;
  • Ефективност на лечението на захарен диабет – при недостатъчна компенсация на нарушенията на въглехидратния метаболизъм еректилна дисфункция се развива по-рано и по-често, отколкото при компенсиран захарен диабет;
  • Наличие на съпътстващи заболявания – прогресирането на заболявания като атеросклероза, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, затлъстяване. Способства за ранно развитие на разстройства на ерекцията, тъй като тези заболявания имат общи звена на патогенеза;
  • Наличие на усложнения на захарен диабет – известно е, че диабетната ретинопатия и нефропатия увеличават риска от развитие на еректилна дисфункция с 2 пъти.

Възникването на проблем с половия живот при захарен диабет се свързва с развитие на диабетна невропатия.

При изследване на нервните влакна в тъканите на пещеристите тела на половия член при болните от захарен диабет са били установени увреждания в нервните влакна на микроскопично ниво. Скоростта на провеждане на нервния импулс по влакната при такива мъже се понижава.

В някои случаи еректилната функция може да бъде единствено проявление на диабетна невропатия – първи сигнал за развитие на усложнения на захарен диабет.

Затлъстяване

Мъжете с наднормени килограми, значително по-често страдат от еректилни разстройства. И това си има обяснение. Мастната тъкан, особено висцералната, която се отлага около жизненоважни органи в коремната кухина, образува определени съединения, които влияят на метаболитните процеси в организма.

Висцералната мастна тъкан може да образува провъзпалителни фактори – интерлевкини, фактори на некроза на туморите и др., които предизвикват увреждане и възпаление на съдовата стена. А това води до развитието на сърдечно-съдова патология и еректилна дисфункция.

При мъжете със затлъстяване в кръвта са повишени нивата на лептина – хормонът на мастната тъкан, който препятства образуването на мъжки полови хормони – андрогени.

В полза на тези твърдения е фактът, че при нормализация на теглото и мъжката полова функция се възстановява.

Нарушения на синтеза на хормони

Прекомерната секреция на някои хормони от хипофизата може да предизвиква проблеми с ерекцията.