Какво представлява безплодието?

Безплодие или стерилитет представлява невъзможността на една двойка да зачене дете независимо от причината повече от 1 година, в която не са използвани никакви контрацептивни средства. Безплодието засяга около 10% от мъжете и жените в репродуктивна възраст.

Стерилитетът засяга мъжете и жените еднакво. Повечето от случаите на безплодие се лекуват с медикаменти или операция.

Усъвършенстването на процедурите за лечение на безплодие са направили възможно забременяването на много жени, чийто партньор страда от стерилитет.

Новите и модерни технологии включват ин витро оплождане, интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди и други подобни процедури.

Какви могат да бъдат причините за безплодие?

Нормалният процес на възпроизвеждане изисква взаимодействие между мъжките и женските репродуктивни органи. При овулация, от яйчниците на жената обикновено се отделя една яйцеклетка, която по фалопиевите тръби достига до матката.

Мъжете при еякулация отделя сперма. „Срещата“ на спермата и яйцеклетката е в маточните тръби, където се извършва оплождането от някой от множеството сперматозоиди.

Зародишът след това се прикрепя към матката и бременността настъпва, когато зиготата започне да отделя хормони, които потискат овулацията.

Безплодието е налице, когато нещо в нормалния процес на оплождане не се осъществи. Проблемът може да бъде при жената – безплодие при жената или при мъжа –стерилитет при мъжа или и при двамата. Неизвестни са причините за безплодие в 10 % от случаите.

При безпричинното безплодие, всички стандартни диагностични тестове са нормални и не би следвало да има безплодие.

Действителната причина за стерилитета не може да бъде открита, защото проблемът може да бъде в яйцеклетката или сперматозоидите или с ембриона, който не може да се прикрепи към матката.

Тазова възпалителна болест (ТВБ)

Полово предаваните болести като гонорея и хламидия могат да бъдат причина за тазова възпалителна болест, която да предизвика увреждане на фалопиевите тръби на жената.

Ендометриоза

Ендометриозата засяга жените в репродуктивна възраст и може да причини безплодие. Жените са в риск от развитие на това заболяване при наличие на наследствена предразположеност.

При ендометриозата маточната лигавица се разраства извън матката и може да увреди яйчниците и маточните тръби.

В по-леките форми заболяването протича безсимптомно и жената може да не знае за него и да бъде открито случайно при лапароскопия.

Професионални фактори и фактори на околната среда

Определени фактори на околната среда могат да станат причина за произвеждането на по-малко сперматозоиди. Излагането на олово и други тежки метали и пестициди също се свързват с мъжкия стерилитет.

Много други фактори като например прекомерното излагане на топлина, микровълновата радиация и ултразвука, е спорно дали могат да причинят стерилитет.

Токсични ефекти, свързани с тютюнопушенето, марихуана и други наркотици

Пушенето може да доведе до безплодие както при мъжете така и при жените. При лабораторни опити с животни е доказано, че никотин блокира производството на сперматозоиди и размера на тестисите намалява.

При жените тютюнът изменя цервикалната слуз, което се отразява на начина, по който сперматозоидите достигат до яйцеклетката.

Марихуаната може да наруши цикъла на овулация при жената, а при мъжете да се понижи количеството сперматозоиди в спермата и да се влоши качеството на спермата.

Други рискови фактори при мъжете и жените:

 • Употреба на хероин и кокаин, като се увеличава и риска от тазова възпалителна болест и заразяването с ХИВ;
 • Прекомерната употреба на алкохол;
 • Прекаленото спортуване може да бъде опасно, особено за бегачите на дълги разстояния. При жените това може да доведе до прекъсване на цикъла на овулация или до спонтанен аборт. При мъжете прекаляването със спорта може да стане причина за намален брой сперматозоиди.
 • Неправилното хранене  или тежките диети, които водят до рязко сваляне на загуба на телесно тегло.
 • Затлъстяването се отразява на фертилността на жената само ако теглото на жената е прекалено завишено.
 • Заболявания като анорексия и булимия  повлияват на нормалната менструация и нивата на хормоните на щитовидната жлеза, като по този начин се нарушава и овулацията.

Плодовитостта на жената намалява, когато навлезе в петото десетилетие на живота си т.е между 40 и 49 години. При мъжете с възрастта нивата на тестостерона се понижават и това оказва негативно въздействие на концентрацията на сперматозоидите в семенната течност.

Двойки, при които и двамата партньори са здрави и са по-млади от 30 години, имат редовни сексуални контакти и не ползват никакви методи за контрацепция, имат около 25-30% шанс да постигнат бременност всеки месец. Най-плодовита е жената в началото на третото десетилетие на живота си.

Когато премине 35 години и особено след 40-годишна възраст, вероятността от забременяване е по-малка от 10 % във всеки един месец.

Лечение на безплодие

Лекарят ще се срещне с вас и вашия партньор, ще направи преглед и ще направи план за лечение в зависимост от причината, продължителността на безплодието и възрастта на жената.

Ако не се постигне забременяване в разумен период от време, двойката и лекарят може да назначи допълнителни изследвания и евентуална промяна на лечението.

Лекарят трябва да бъде в състояние да даде адекватна консултация на двойката във връзка с това кога евентуално може да се очаква постигане на бременност.

Най-често безплодието може да се лекува с конвенционални терапии като например лекарствена терапия с медикаменти за увеличаване на плодовитостта, която да спомогнат овулация или хирургична интервенция, която да коригира проблемите на репродуктивните органи.

Как да се предпазим

 1. Здравословен начин на живот: Поддържането на здравословен начин на живот е от съществено значение за предпазване от безплодие. Това включва правилно хранене, редовно физическо упражнение и отказ от вредни навици като цигарите и прекомерния алкохол.

 2. Редовни консултации при лекар: Редовните посещения при лекар могат да помогнат за ранното откриване на проблеми, които могат да доведат до безплодие. Лекарят може да предостави съвети и лечение, което да помогне на пациентите да запазят репродуктивното си здраве.

 3. Избягване на инфекции: Инфекции като хламидия и гонорея могат да предизвикат безплодие при мъжете и жените. Защитаването с презервативи и редовното тестване за такива инфекции може да помогне за предпазване от този риск.

 4. Контрол на стреса: Стресът може да има негативен ефект върху репродуктивната система. Техники за управление на стреса като йога, медитация и релаксация могат да помогнат за поддържане на репродуктивното здраве.

 5. Правилна храна и хранителни добавки: Правилното хранене е ключът към оптималното здраве на репродуктивната система. Включването на храни богати на антиоксиданти и фолиева киселина в диетата може да подобри репродуктивната функция.

 6. Избягване на токсични вещества: Излагането на токсични химикали, като например пестициди и химикали в околната среда, може да навреди на репродуктивната система. Предпазването от контакт с такива вещества може да бъде полезно.

 7. Правилна регулация на хормоните: Различни медицински състояния, като полицистозни яйчници и хормонални дисбаланси, могат да доведат до безплодие. Редовните консултации при специалисти и лечение могат да помогнат при поддържането на здравето на хормоналната система.

Помнете, че безплодието може да бъде изключително сложно и многолико състояние, което е влияно от множество фактори.

Независимо от това, колко строго следвате здравословния начин на живот и предпазните мерки, няма гаранция, че ще избегнете този проблем напълно. Така че, какво означава това за вас?

Първо, важно е да се осъзнае, че безплодието не е признак за слабост или неуспех. То може да засегне всяко лице, независимо от пола или възрастта му. Не трябва да се чувствате виновни или срамуващи се, ако сте изправени пред този проблем.

Консултирането с медицински специалисти е от съществено значение, ако имате заподозрени затруднения в областта на репродуктивното си здраве.

Специалистите разполагат със знания и инструменти, за да проведат подробни оценки и да поставят точна диагноза. Този първи стъпки към разбирането на коренните причини на проблема.

И накрая, запомнете, че репродуктивното здраве е част от по-широкия контекст на вашето общо здраве. Поддържайте го като приоритет, следвайки здравословен начин на живот и се консултирайте със специалисти при нужда.

Не губете надежда, защото в много случаи, с правилната подкрепа и грижи, репродуктивните затруднения могат да бъдат преодолени.