Забързаният ритъм на живот постоянно се отразява на здравословното ни състояние и на външния ни вид. Вероятно на някои от нас ни изглежда, че недоспиването може да се компенсира с подходящо гримиране, а недостигът на свеж въздух и на почивка – със SPA процедури, но организмът няма как да бъде излъган.

Ако косата ви е започнала да капе, то това е явен признак, че организмът ви се нуждае от помощ.

За да се погрижите за косата си ще ви помогнат подхранващите и укрепващите маски, които не е трудно да бъдат направени у дома.

Маски на основата на къната

Маска №1

Първоначално безцветна къна се смесва с яйчени жълтъци, като се добавя лимонен сок. Добавя се малко извара и се разбърква така, че сместа да стане хомогенна.

Скалпът за нанася на главата, първо върху корените, след това се разпределя по цялата дължина на косата. Необходимо е главата да се увие с хавлия или да се сложи шапка и маската се оставя за половин час. След това се измива с топла вода с малко количество сапун.

Маска №2

Смесва се малко количество безцветна къна – 2 чаени лъжички, с топла вода. Към тази смес се добавя супена лъжица репей и 1 с.л. рициново масло. В полученото се добавя малко етерично масло – 4-5 капки.

Маската се нанася по аналогичния начин – от корените по цялата дължина, след това главата се увива с кърпа или се слага шапка. Оставя се за половин час или един – с цел усилване на ефекта. Измиването на маската е необходимо да се направи с шампоан.

Маска №3 - от алое

Ако желаете да направите най-натуралната маска от алое, то е необходимо да се подготвяте доста време – повече от седмица. Всичко се дължи на факта, че сокът, изцеден от листата на алоето е необходимо да се остави в хладилник в продължение на 10 дни.

Получилият се сок може смело да се втрива в кожата на главата и не е задължително да се измива. Но ако желаете да направите маската още днес, то сокът или маслото от алое винаги могат да се намерят в съседната аптека.

Хранителните вещества на алоето много добре се допълват от меда, лимоновия сок, рициновото или бадемовото масло. Маската с добавките, когато се нанесе върху главата, е най-добре да се покрие с влажна кърпа за около час и след това се измива с шампоан.

Маска №4 – с морска сол

За да се почисти кожата на главата ви, а порите да се отворят, могат да се използват маски от морска сол, които стимулират функцията на космените фоликули. За маската са необходими ситно смляна морска сол и няколко лъжички кисело мляко.

Преди нанасянето на маската косата е необходимо да се намокри с вода. И процедурата може да се прави няколко пъти седмично. Сместа не е задължително дълго да стои на главата, като може да измива веднага след нанасянето. Отлична маска се получава от сол и коприва, но е необходимо повече време за подготовка.

Маска №5 – лук за растеж

За да се справите с косопада, е необходимо засилване на кръвообращението на скалпа, с тази задача най-добре се справя лукът. Като може да влиза, както в състава на маските, така и да се използва самостоятелно.