Испански лекари извършили най-сложната в света операция по пресаждане на лице.

Какви още операции са се превърнали в истински пробив в медицината?

В Барселона екип от 45 лекари извършили най-сложната операция по реконструкция на лицето, която продължила 27 часа.

И в тази връзка от Lechenie.bg си припомнихме още няколко случая на изключително сложни хирургични интервенции, които бяха окачествени като истински пробив в медицината.

1. С ново лице

Испанските лекари провели уникална операция по пресаждане на лице. Основанието за хирургичната интервенция е станала артериовенозна малформация – аномалия в структурата на кръвоносните съдове на главния и гръбначния мозък, при която артериите и вените се свързват едни с други, не образувайки капиляри.

Мъжът, чието име не се съобщава, страдал от това заболяване 20 години. Патологията обезобразила лявата част на лицето на пациента, поради което той бил принуден да живее в постоянен риск от много силен кръвоизлив. Той също срещал проблеми при говорене и не виждал добре.

2. Събиране на лицето наново

Това не е първият подобен случай в медицината. В миналото лекарите успявали да извършват операции по частична реконструкция и дори на пълно присаждане на лице.

Така например през 2010-година на операционната маса на лекаря Лорана Лантиери попаднал 35-годишния Жером, страдащ от рядкото генетично заболяване неврофиброматоза, поради което лицето му било покрито в многобройни доброкачествени тумори.

За да го върнат към нормалния живот на лекарите им се наложило да присадят на 35-годишния мъж всички тъкани на лицето включително всички тъкани на лицето, включително клепачите и слъзните канали.

3. Мъжката гордост

Хирурзи от град Кейптаун, ЮАР успяха да проведат не по-малко тежка операция. Лекарите пресадили полов член на 21-годишен мъж, който по разбираеми причини пожелал да остане анонимен.

Юношата загубил мъжкото си достойнство на 18 години след неудачно обрязване типична процедура в ЮАР, която ознаменува преминаването на едно момче в зряла възраст. Операцията беше на 11-ти декември 2014 година и продължителността ѝ била 9 часа.

Сложността на подобни интервенции се състои в това, че в половия член се разположени огромно количество нервни влакна и кръвоносни съдове, които трябва правилно да бъдат съединени с основата на пострадалия орган.

4. Родена 2 пъти

Това е много рядък вид операция, извършена преди раждането на детето.  В целия свят са регистрирани не повече от 20 подобни случая. Дъщерята на Кери и Чеда МакКартни била една от тези, на които се наложило да бъде направена подобна процедура.

Около пъпа на нероденото бебе бил открит доброкачествен тумор, който заплашвал неговия живот, тъй като нарушавал кръвообращението. По време на операцията Кери МакКартни трябвало да бъде поставена под дълбока упойка.

Това бил единственият начин да се отпуснат маточните мускули. След като жената заспала, хирурзите разтворили органа и внимателно извадили от него детето, оставяйки вътре само неговите глава и рамене. Операцията преминала успешно и след 10 седмици момичето се родило отново, но вече по естествен път.

5. Шансът да станеш майка

Ако дъщерята на семейство ѝ провървяло да се роди 2 пъти, то за Дерия Серт бременността се превърнала в истинско чудо. Туркинята се родила с рядка аномалия – тя нямала матка.

През 2011 година на нея ѝ била направена първата операция по трансплантация на този орган и през март 2013 година преминала през процедура по изкуствено оплождане – ин витро.

Една от най-големите опасности при трансплантация на матка е недостатъчното кръвоснабдяване и за това след раждането на бебето матката на жената отново била премахната.