Около 50% от подрастващите, практикуващи онанизъм, изпитват изгарящ срам за своя „грях“. И как да не срамуват от това като думата „мастурбация“ се превежда като „самооскверняване на ръка“.

А какво говори за това занятие науката?

Представителите на конвенционалната медицина са еднозначно убедени, че онанизмът, ако той не преминава в натрапчива форма, не само не е вреден, но дори и полезен за организма.

Въпреки това митовете за опасните последствия от това „занимание“ продължават да съществуват и да се разпространяват. В настоящата публикация ще направим опит да ги систематизираме.

Мит №1 Мастурбация – признак на психическо разстройство?

Всъщност – съвременните изследвания дават основание да се говори за мастурбацията като норма в сексуалното поведение на подрастващите, с изключение на случаите, когато самият акт на онанизъм се излага на показ, в демонстративна или натрапчива форма.

Но в такъв случай мастурбацията не е причина за психични нарушения, а тяхно следствие. Въпреки това мастурбацията все пак може да има негативни последствия за психиката на юношата.

Това е свързано не със самия онанизъм, а с предразсъдъците, които се разпространяват за и около него, а също и с негативните реакции на близките, които случайно са станали свидетели на това „занятие“.

Във връзка с това при подрастващите често възниква чувство за вина, което може да стане причина за невротизация и за психологически проблеми.

Мит №2 Възпитаните момчета не правят така

Всъщност – мастурбацията макар и интимно явление, е масово. Според статистиката, до това „занимание“ прибягват до 90% от тийнейджърите и 70% от девойките.

След 17-годишна възраст това процентно съотношение значително се понижава, което очевидно е свързано с началото на интимния живот.

Мит №3 Онанизмът пречи на образованието, заменя всички интереси, поради това води до деградация

Всъщност – доказано е, че периодичните занимания с мастурбация не само не пречат на духовното израстване и на интелектуалното усъвършенстване, но и облекчават състоянието по време на стрес, а също нерядко водят до повишаване на самооценката, което в юношеска възраст е много важно.

Мит №4 – подрастващите, занимаващи се с онанизъм, след това не могат да водят нормален полов живот

Всъщност – обикновено юношеската мастурбация, ако тя не носи натрапчив характер, не създава проблеми в развитието на интимни отношения впоследствие.

Напротив, мастурбирайки, юношите и девойки по-добре се научават да разбират своето тяло, осъзнават какво именно може да им достави удоволствие.

Смята се, че жените, които в юношеството си са прибягвали до самозадоволяване, впоследствие са били по-разкрепостени в секса и по-рядко страдат от фригидност в сравнение с дамите, които са странели от това „странно“ занимание.

И сред мъжете, оплакващи се от проблеми с потенцията, по-често се срещат такива, които не са практикували онанизъм в юношеска възраст, нито по-късно.

Мит №5 Заниманията с мастурбация водят до ранно встъпване в половия живот, а впоследствие до импотентност

Всъщност – това е напълно необосновано заблуждение. Още Зигмунд Фройд е доказал, че всяко нормално дете експериментира с различни типове сексуална стимулация.

А това означава, че това явление е нормално и до никакви отклонения не може да доведе. Що се отнася до риска от импотентност, той също не се потвърждава.

Още е доказано, че мастурбацията в юношеска възраст предпазва младите хора от прекалено рано започване на интимен живот, тъй като спомага за свалянето на сексуалното напрежение.