Темата за правилното съчетаване на хранителните продукти, особено сега в навечерието на католическия, а и след това на православния Великден е особено актуална.

Това се дължи на факта, че в храносмилателната система се отделят абсолютно различни храносмилателни сокове за разграждането на една или друга храна.

Целият процес на храносмилане започва още в устната кухина и всеки вид храна се разгражда в определя в определен отдел на храносмилателния тракт за такъв период от време, който е присъщ само за тази храна.

И на всичко това се основава разделното хранене като един от способите за формиране на здравословен начин на живот.

Принципи за съчетаване на хранителните продукти

По-голямата част от храните принадлежат към една от следните групи храни – белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Когато ние консумираме храна съдържаща протеини в организма ни се отделят киселини, а при усвояването на въглехидрати – основи, тоест вещества с алкално pH, тоест над 7.

Поради това, когато ние употребяваме едновременно белтъчини и въглехидрати, например картофи или макарони с месо, киселината се неутрализира от основа и храната не се храносмила добре.

Лошо смляната храна се отлага в организма във вид на натрупани шлаки и мазнини, което води до увеличаване на телесното тегло и е рисков фактор за развитие на заболяването.

Как правилно да съчетаваме храните?

1. Храни, съдържащи скорбяла такива като зърнени храни, хляб, картофи, ръж, пшеница, овес, ориз, просо, елда, макаронени изделия – това са трудно усвояеми храни.

Следователно те не трябва да се съчетават с животински белтъчини – месо, сирене и яйца, а също и с ядки. Дори и хлябът, ако не е пълнозърнест, трябва да се консумира отделно. А ние го консумираме почти с всяка храна.

2. Не следва едновременно да се приемат въглехидратни с кисели храни. Доматите, грейпфрутът, червените боровинки, мандарините, ананасът, ябълката, нарът, лимонът, киселите ябълки, сливите, крушите, виното не е желателно да се съчетават с картофи, хляб /освен ако е пълнозърнест/, с бобови, грах, банани и фурми.

3. Не консумирайте заедно храни с високо съдържание на белтъчини и мазнини. Това се дължи на факта, че мазнините препятстват отделянето на стомашен сок при храносмилането на белтъчните храни. Поради това месото, яйцата, сиренето и ядките не трябва да се употребяват заедно със сметана, краве масло, с растително масло като например слънчогледово олио.

4. Що се отнася до растителното масло, у нас е най-популярно слънчогледовото олио и по-малко царевичното, е препоръчително то да се използва в нерафиниран, суров вид.

5. Бобови – те са източник на скорбяла и на растителни белтъчини.

Фасулът, лещата, соята, грахът добре се съвместява със зелена салата, растителни масла и със зеленчуци с по-високо съдържане на скорбяла като например моркови, цвекло, хрян, корени от магданоз, целина, тиквички, тиква и карфиол.

Зеленчуците със завишено съдържание на скорбяла не е добре да се съчетават със захар, за да не се предизвиква силна ферментация.

6. Знаете ли, че месо и алкохол са едни от най-несъвместимите продукти?

Алкохолът препятства храносмилането на животинските белтъци. Зелените и зеленчуците несъдържащи скорбяла спомагат за отстраняването на приемания с месото вреден холестерол и спомагат за по-лесното смилане на месото.

7. Зеленчуците, несъдържащи скорбяла са бялото зеле, пресният и кромид лук, краставиците, магданоз и карфиол, зелен грах, червени чушки, копър, репички, червено цвекло и патладжаните. Те отлично се съчетават с месото и яйцата.