Забелязали ли сте, че хората се стараят да стоят по-далеч от лицето ви, когато разговарят с вас?

Възможно да се е появил неприятен дъх на амоняк, който може да доведе до множество неприятни моменти, дискомфорт и да понижи самооценката ви. Но най-важното е,че такава миризма може да е признак, че не всичко е наред с вашия организма.

Причини за дъх на амоняк от устата

Могат да са множество. Нека да изясним кои са основните от тях:

1. Гладуване – ако се храните рядко, пиете недостатъчно течности, то това неблагоприятно може да повлияе на бъбречната ви функция. Продуктите от разпада се екскретират неправилно чрез отделителната система, поради тази причина се появява и неприятна миризма. За да се отстрани, е достатъчно да започнете да се храните правилно и балансирано.

2. Диета, състояща се предимно от белтъчни храни – ако сте решили да започнете диета без въглехидрати, бъдете готови за появата на подобен дъх. Заради белтъчното меню бъбреците и черния дроб работят под силно натоварване, и амонякът не успява нормално да се екскретира по естествен път.

Освен това, ако мазнините започнат бързо да се разграждат, това води до повишено образуване на кетонни тела, които са и източник на миризма. Тук помага достатъчната употреба на течности – най-добре вода.

3. Захарен диабет – излишната глюкоза се екскретира от бъбреците и пикочно-половата система. Ако усещате постоянна жажда, и едновременно позиви за уриниране, това е признак на обезводняване на организма.

Също болните от захарен диабет трябва да следи за евентуална поява на дъх от амоняк от устата, тъй като може да свидетелства за начало на диабетна кома.

4. Бъбречни заболявания – отделителни органи извеждат от организма всички продукти от разпада, и това е тяхна основна задача. Ако сте забелязали, че се е появил дъх на амоняк, това може да означава, че бъбреците функционират неправилно.

Тук могат да се откроят няколко основни патологии – на бъбречните каналчета, дисфункционалност на органите, дистрофия. Освен миризма също се появяват и следните симптоми – често понижение и повишение на артериалното налягане, системни отоци, болки в областта на кръста.

5. Прием на медикаментозни средства – някои лекарства, сред които са и витамините, могат да предизвикат появата на неприятен дъх. Особено често това се случва, ако препаратите се състоят от аминокиселини.

Лечение на дъх на амоняк от устата

Първо, трябва да се установи какво именно е станало причина за поява на неприятната миризма.

При заболявания на ушите, носа и гърлото, стомашно-чревните патологии, на бъбреците, на черния дроб, на белите дробове или стоматологичните проблеми е необходимо първо да се излекува основното заболяване. Ако пък лошият дъх е непостоянен, е необходимо съблюдаването на следните правила:

1. За да се избавите бързо от миризмата на амоняк, подъвчете зелено кафе, то ще може да го неутрализира, но само за кратко време.

2. При почистване на зъбите не забравяйте и за езика.

Лекарства

• Хлорхексидин – антисептичен и бактерициден препарат, който оказва влияние на болшинството от грамположителните и грамотрицателните бактерии. Също се отличава и с фунгостатична активност и спрямо кандидата. Използва се и за промиване на пикочния мехур при цистит. Сред възможните алергични реакции са сърбеж и други алергични реакции.

• Хексорал – антисептик, който активно се използва в денталната медицина.