Етеричното жасминово масло е много широко разпространено, но най-често се използва като средство за освежаване на въздуха. Експертите разказват за полезните за здравето свойства на жасминовото масло.

1. Силен антидепресант

Резултатите от изследване, проведено от учени от Тайланд, показват, че жасминовото масло може да оправи настроението, а също и ефективно да се бори с депресията.

Участници в експеримента били 40 доброволци, които трябвало да си намажат жасминово масло на корема. В резултат изследователите установили, че у доброволците се повишили дихателните показатели, а също станали по-отпуснати и по-спокойни.

2. Намалява родилните болки

Изследване, публикувано през 2014-та, показва, че етеричното масло от жасмин значително понижава интензивността на болезнените усещания на жените по време на раждане.

Освен това маслото се оказало ефективно средство за борба на младите майки със постродилната депресия.

3. Сънотворно

Изследователи от Германия успели да установят, че ароматът на жасмин притежава същата сила, както и валериана, що се отнася до успокоителното му действие върху нервната система.

Според учените, ако човек страда от проблеми със съня, то следва малко да подиша жасминово масло. Може също така да използва специален дифузер или да се нанесат няколко капки от маслото на лист хартия, които след това да се сложат под възглавницата.

4. Средство за заздравяване на рани

Според експертите, жасминовото масло притежава антисептични свойства, което го прави полезно за лечение на рани и за предотвратяване образуването на белези и съединителна тъкан.

Така например, могат да се капнат няколко капки на памучен тампон и да се нанесе върху неголяма рана. Разбира се, не е подходящо за хронични рани, които са възникнали от доста отдавна и по една или друга причина не могат да заздравеят.

Може да се използва за дезинфекция на хронична рана, възникнала в резултат на враснал нокът на крака. Подобна повърхност се появява в резултат на постоянното травмиране на кожата и меките тъкани на крака при разрастването на нокътя.

Разбира се, добре е в такава ситуация да се потърси лекарска помощ и да се изреже част от нокътя, но ако човек се струва се налага постоянна дезинфекция на мястото с цел да не се допуска разпространението на бактериалната инфекция.

5. Невероятно полезно за косата и за кожата

Жасминовото масло представлява един от най-добрите кондиционери за коса и кожа. Също помага за предотвратяване на инфекции, особено ако се смесва заедно с кокосово масло.

Известно е, че жасминът е една от най-използваните съставки за производството на много козметични продукти.

Но в повечето козметични продукти има и изключително много други добавки, които със сигурност не са полезни за здравето, е най-добре да се използва чисто етерично масло от жасмин.

6. Миризма на тялото

Етиричното масло от жасмин е също и отлично ароматно средство, помагащо за справяне с неприятната миризма на тялото. Необходимо е да се смесят 5 капки масло с 1 чаша вода, след което полученият разтвор се разнася из кожата.

Изключително подходящо за наближаващия летен сезон, когато само няколко часа навън и тялото на човек започва да излъчва неприятна миризма, а това създава доста неприятно впечатление на околните, особено ако се опитваме да се харесаме на някого още на първа среща.

Затова жасминовото масло ще ни бъде от полза.