Цистит е болест, при която обвивките на пикочния мехур се засягат от патогенни бактерии, което предизвиква възпаление със съответната симптоматика. От цистит страдат най-често жените, което се обуславя от особености на физиологията.

Болестта се среща и при мъжете. Дори само едно възпаление може да стане причина за преминаване на цистита в хроничен стадий с чести обостряния и периоди на ремисия.

Това означава, че целият дискомфорт, съпътстващ болестта – чести позиви за уриниране, болка, парене, неприятни усещания в долната част на корема, ще се повтаря отново и отново, ако не се вземат мерки. 

За да не се допускат подобни ситуации, трябва да познаваме основните причини за развитие на цистит и за неговите рецидиви и начините за своевременна профилактика.

Каква е основната причина за цистит

Заболяването е с бактериална етиология, и за възпалителния процес са виновни бактериите. Урината не е стерилна. Макар и тази заблуда да е доста разпространена, не отговаря на действителността.

Неин източник е остарялото мнение, че всички бактерии са болестотворни. Всъщност, дори и в нашия организъм присъстват множество различни микроорганизми, и пикочният мехур не е изключение от правилото.

В състава на урината, дори и на здрав човек може да се открият незначително количество бактерии, а също и представители на условно-патогенната и полезната флора.

Те попадат в урината основно при преминаването ѝ през пикочните пътища, но могат да присъстват и в пикочния мехур. При норма имунитетът успешно се потиска от размножаването на различни вредни бактерии, като се възпира тяхната активност и не се допускат възпалителни процеси.

Но ако има провокиращи фактори, които могат да способстват за проникване на патогенните микроорганизми в пикочния мехур, за ускоряване на тяхното размножаване или да повлияят на обвивката на мехура, това може да предизвика цистит.

Основни причини за възникване на болестта и за рецидиви на цистит

За да не създават бактериите благоприятна среда за размножаване, трябва да се спазват някои правила и да се имат предвид основните фактори, предизвикващи цистит. Това е основната профилактика на рецидив на заболяването.

1.Преохлаждане

Причината за цистит са най-често бактерии, но препоръките на по-възрастните да не се сяда на студено, имат смисъл. Всяко преохлаждане е опасно, особено за тези, които са се запознали с цистита или с други възпалителни заболявания на пикочно-половата система.

Преохлаждането може да способства за понижаване на имунитета, като принуждава защитните сили на организма да работят с допълнително натоварване. И представителите на спящата инфекция се възползват от това.

Възможно е те да се активират в обвивките на пикочния мехур, така и да проникнат в тях при наличие на възпалителен процес с друга локализация, например, при остра респираторна инфекция с бактериална етиология.

2.Някои храни

Неслучайно при цистит се препоръчва специфична щадяща диета. Пикантни, солени ястия изменят състава на урината, които на свой ред могат да раздразнят лигавиците на пикочния мехур.

Нарушението на естествената защита улеснява бактериите и възможността да проникнат в стената и да започнат размножаване. Равносметката е обостряне на скрит или хроничен възпалителен процес.

3.Кафе и шоколад

Кафе, какао и шоколад въздействат на обвивката на пикочния мехур, по подобен на пикантната храна начин, като се улеснява прикрепването на бактериите към стените.

Прекаляването с кафето – е една от честите причини за рецидиви на цистит.

4.Вредни навици

За вредата от тютюнопушенето и алкохола е казано немалко, но и двата вредни навика влияят неблагоприятно на имунитета, като отслабват защитната система. А това е основен фактор за обостряне на хронични възпалителни процеси.

Трябва да се отчита, че алкохолните напитки също се отнасят към дразнителите на лигавиците, което увеличава вероятността от рецидиви.

5.Долно бельо

Връзката между долното бельо и пикочния мехур не е толкова очевидна. 

Патогенните бактерии, предизвикващи цистит, могат да проникнат в кухината на пикочния мехур по възходящ път, от половите органи. А носенето на тясно, стягащо бельо, особено от синтетични тъкани, може да способства за размножаване на патогените.

В детството можем да се гордеем с този навик, да успеем да дотърпим до тоалетна. При наличие на тоалетна в близост, позивите за уриниране не трябва да се търпят. Това е един от факторите, предизвикващи обостряне.

Ако урината се задържи достатъчно дълго в пикочния мехур, това способства за размножаване на патогенните бактерии.

7.Смяна на интимния партньор 

Балансът на влагалищната флора може да се изменя под въздействие на много фактори и един от тях е смяна на партньора.

Затова е добре първоначално да се използват защитни средства, дори и мъжът да е напълно здрав. В противен случай е възможно обостряне на цистит.