Жените не жалят сили и средства, за да опазят младостта и красотата. Бръчките около устата са доста често явление. Причината за тези естетични несъвършенства е не само възрастта.

Дамите често не се досещаме, какви още фактори могат да предизвикат поява на ранни бръчки. А предупреденият е наполовина въоръжен.

Защо се появяват бръчки около устата

Не пийте със сламка

Повечето девойки предпочитат да пият със сламка, тъй като червилото не се размазва и изглежда доста привлекателно. Но редовно използване на сламки може да стане причина за поява на бръчки.

Когато се пият напитки със сламка. Ако пък все пак се пие от сламка, се старайте да не напрягате мускулите на лицето.

Широката холивудска усмивка може да стане причина за поява на ранни бръчки. Лекарите не препоръчват да се сдържат емоциите, и съветват да правим физзарядка за лицето.

Специални упражнения помагат за поддържане на тонуса на мускулите и правят кожата по-еластична. Могат да се правят сутрин или вечер, като предварително се почисти лицето.

Злоупотреба с излагането на слънце

Въздействието на ултравиолетовите лъчи води до ранно стареене на кожата. Излагането на слънце или злоупотребата със солариуми вреди на здравето. Реализира се защитна реакция на организма – удебеляват се горните слоеве на кожата.

На изменения е подложена дермата, и вместо естествен колаген възниква аморфен материал. В резултат се появяват малки бръчки. Този процес е с обратим характер – може да се направи корекция с козметични процедури.

Прекаляване със захарните изделия

Яденето на твърде много захарни изделия се отразява неблагоприятно на кожата. В колагеновите влакна се образуват сраствания, поради което престават да задържат влагата.

Кожата около устата страда от недостиг на мастна тъкан, затова тези изменения водят до естествено намаляване на тонуса. Поява на бръчки. Количеството захар в храненето трябва да бъде минимално.

Като подсладител е по-добре да се използва натурален мед, ако няма алергия.

Устни като патица

Много девойки смятат за идеал за красотата патешките устни. Струва им се, че изглеждат по-сочни и привлекателни. Тази модерна селфи тенденция може да доведе до негативни последствия.

При издуване на устните кожата се разтяга, което води до ранни дълбоки бръчки. На устните може да се придаде сочност с помощта на блясък за устни.

В центъра се нанася по-светъл оттенък, а по краищата по-тъмни. Така устните ще изглеждат по-обемни и подпухнали.

Нарушение на питейния режим

Обезводняването е една от причините за поява на бръчки около устата. Недостигът на вода в организма влошава състоянието на клетките и на вътрешните тъкани.

На ден е необходимо да се изпиват около 2 литра вода. Лесно е да се изчисли собствената норма – 30 мл на 1 кг тегло.

Чай, кафе, супи и други течни ястия не влизат в тази норма – само чиста вода.

От обезводняване страда не само кожата, но и устните. Те стават сухи, появява се лющене – това е благоприятна среда за вредни бактерии.

Докосване на устните с ръце

Този вреден навик е познат на много жени. Изглежда напълно безобиден, но това съвсем не е така. Ако постоянно си пипаме устните с ръце, кожата се разтяга, уврежда. Това води не само до възпаление и обриви, но и до поява на бръчки около устата.

По-лесно е да се контролира този навик, ако на лицето се нанесе ексфолиант, за да се премахнат загиналите частици кожа и дълбоко да се почистят.

След това се овлажняват с крем – кожата става по-еластична и нежна. Устните също се нуждаят от грижа.

Внимателно ги натъркайте с мека четка за зъби – този масаж добре излющва мъртвите клетки и усилва притокът на кръв.

Дъвченето на дъвка не е особено полезен навик, тъй като води до понижаване на еластичността на тъканите и претоварва мускулите около устата.

В резултат се появяват бръчки и дълбоки бразди на кожата.

Ако обичате да дъвчете дъвка, следва да намалите това време до минимум. Веднага щом дъвката загуби вкус, най-добре е да се изхвърли. Дъхът може да се освежи с ментови бонбони или със специални спрейове.