Всички физически натоварвания са полезни при хипертония. Резултати от изследвания, проведено от учени от Университета на Хавай, бяха представени на проведена наскоро конференция на Американската асоциация за изучаване болестите на сърцето.

На Хавай по-рано се разболяват от сърце, отколкото в Европа

При коренните жители на Хавайските острови рискът от хипертония, исхемична болест на сърцето и инсулт е с 4 пъти по-висока, отколкото при европеидната раса.

Тези заболявания при хавайците кореняци започват средно с 10 години по-рано, отколкото при тези от азиатски или европейски произход.

Повечето хавайци отказват да си променят начина на живот, да започнат да спортуват и правилно да се хранят.

Тогава учените решават за тази цел традиционният хавайски групов танц хула, който може да се изпълнява и от мъже, и от жени. За участие в изследването били подбрани повече от 250 кореняци хавайци, средната възраст на които е 58 години. 80% от тях са жени.

Всички участници пили лекарства за сваляне на кръвното, но без особен ефект. Освен това тези хора страдали от диабет тип 2.

Първоначално на всички участници в рамките на час говорели как трябва да се държат и да се хранят, ако страдат от хипертония. След това по случаен начин са разделени на 2 групи.

Една от групите е контролна, а участниците от втората в рамките на 3 месеца 2 пъти седмично танцували хула.

След това се събирали за съвместен танц веднъж месечно, а също тренирали по групи, на които разказвали за правилния начин на живот. Участниците и от двете групи продължавали да приемат от обичайните си лекарства, предназначени за сваляне на кръвното.

Кръвното спада трайно при редовно танцуване на хула

След 6 месеца при участниците, танцували хула, се наблюдават значителни подобрения, в сравнение с участниците от контролната група.

При много от тях се нормализират показателите както на систоличното – горната граница, така и на диастолното – долната граница, което помага за намаляване на риска от инфаркт и инсулт.

Тези подобрения се запазват и година след началото на редовните занятия с традиционния за Хаваите танц.

Много от участниците признават, че хула им повдига настроението и не смятат да прекратяват занятията.