По време на бременност всичко, което се нанася на кожата, ноктите или на косата, може да се отрази на растежа и на развитието на бъдещото дете.

Затова е важно не просто да се спазва здравословен начин на живот, но и да се коригират плановете за разкрасяване.

Разкрасителните процедури противопоказни при очакване на бебе

Да не се вреди – защо е важно при бременността

Бременността не е болест. Но никой не спори, че това е най-важното време в живота, когато всеки детайл има значение.

От начина на живот, поведение и постъпки на бъдещата майка зависи здравето и развитието на бъдещето дете. Затова е желателно да се придържаме към основния медицински постулат – да не се вреди.

Съществува, дори скала на най-опасните периоди на бременността – това са първите 2-3 седмици, от 8 до 12-та, от 18-та до 22-ра, и накрая, от 28 до 32 седмица.

В изброените времеви промеждутъци е по-добре да не се правят никакви разкрасителни процедури, дори и да са безопасни на пръв поглед.

Топ разкрасителни процедури, които може да са опасни за бременни

Хиалурон и ботокс

Използването на инжекционни методи по време на бременност и кърмене е строго забранено. Това е свързано с факта, че мащабни изследвания на потенциалната вреда от тези процедури върху здравето на майката не са се извършвали.

Затова учени и лекари не знаят какви последствия е възможно да се очакват, след като бъдещата или младата майка си бие инжекции за разкрасяване.

При всички разкрасителни процедури се изисква обезболяване, което при бременност е допълнителен риск.

Мезотерапия

При тази процедура за разкрасяване се инжектират специални коктейли, които има за цел да въздействат на определени кожни проблеми.

Спомагат за намаляване на пигментацията, частично заливат бръчките, въздействат благоприятно при нарушен овал на лицето.

Заплаха те крият и защото организмът на бременната по-трудно противодейства на инфекции и вируси, а това означава, че са възможни и дългосрочни последствия.

Стимулиране на растежа на ноктите и маникюр с лак

Много бременни в първия триместър получават токсикоза. Сутрешното гадене и повръщане влошават състоянието и се превръщат в сериозно изпитание за работещата бъдеща майка.

Но дори и при липса на проявления на токсикоза, не трябва да се планира стимулиране на растежа на ноктите или покриването им с гел лак.

Острата миризма и химическите изпарения е възможно да предизвикат развитие на алергии, пристъп на бронхиална астма и други сериозни последствия. А неспазването на техниката за безопасност се последва от увреждане на целостта на кожата и разпространение на инфекция.

Стимулиране на растежа на миглите

Американската академия по офталмология призовава дамите да се отнасят с повишено внимание към тази процедура. Инфекции на роговицата, оток на клепачите, синдром на сухото око, временна или постоянна загуба на мигли, раздразнение на конюнктивата и на роговицата, ерозия на вътрешната повърхност на клепачите.

Това е само малка част от възможните последствия след работата на козметика.

За да се неутрализират, често е необходима медикаментозна терапия, която по време на бременност, е допълнителен риск.

Избелване на кожата и пилинг

Пигментацията, която възниква на кожата по време на бременност, е с хормонална природа.

В много от случаите петната изчезват от само себе си след раждането, без каквито и да е усилия от страна на жената.

Да избелваш лицето си и да износваш бебе под сърцето си, това е все едно да се бориш с вятърни мелници.

В домашни средства за изсветляване на кожата често се съдържа хидрохинон и глутанин, които въздействат на ензимите, образуващи меланин.

Тези процеси е възможно да възпрепятстват формирането на кожата на плода.

Химическите пилинги също не са безопасни. За процедурата се използват вещества, които е възможно да окажат неблагоприятно въздействие на здравето на бебето и фоточувствителността на кожата на бременната да се повиши.

Боядисване на косата

При бременност не е желателно използването на бои за коса с амоняк. Решението е въздържание от боядисване до раждането или използването на бои без тази основна съставка, която спомага за задържане на боята за коса.