Испански лекари от болница в Мадрид смятат, че интервенциите на „неправилната страна на тялото” са по-чести, отколкото показват официалните данни. Хирурзите далеч невинаги си признават за допускането на подобна грешка. Това е заключение на испански учени на база на получени данни от тамошни болници.

Бъркането на ляво и дясно по-често при испанските хирурзи

Изследователите анализирали инциденти с грешки на хирурзи в 100 испански клиники за последните 10 години, от 2007 до 2018 г. Оказва се, че за това време са регистрирани само 81 случаи на лекарска грешка, вследствие на извършена операция на лява вместо на дясна страна и обратно.

Средно това е една операция на 100 000. Но по разчети на експерти, реално този показател е 1 погрешно проведена операция на всеки 16 000.

Половината от случаите 48% на объркана лява или дясна страна стават в ортопедичните хирургии, тоест при извършване на операции на кости, стави, връзки и мускули.

При операции на очите грешката при избор на страна на тялото се отчита в 28% от случаите.

Най-често, в 45% от случаите, грешният избор на ляво и дясно е свързан с използване на анестетик от неправилната страна на тялото. В 3 случаи заради такава грешка е нанесена сериозна вреда на пациента. В 36% от случаите ставало въпрос за извършване непосредствено на самата процедура.

Анализ на причините показва, че в 20% от случаите вината е на самите пациенти. В още 16% от случаите – на медицинските работници, извършили разчертаването на мястото, което предстои да се оперира.

В 8% от случаите хирурзите са се разсеяли и затова са допуснал грешка, а в 17% от случаите грешката възниква от бързане.

Неспазване на техника за безопасност – най-честа причина за грешки

Във всички останали случаи причини за грешния избор на ляво или дясно са неспазване на техниката за безопасност при извършване на хирургичните интервенции.

Изследователите напомнят, че за намаляването на количеството на тези грешки може да помогне използването на стандартизирани гривни за пациенти и контролен списък с въпроси за осигуряване на хирургичната безопасност, разработени от СЗО.

Установената разлика е само при данни от Испания, а доказателствената медицина не допуска обобщаване. Щом на Пиринейския полуостров при операция се бърка по-често ляво и дясно, отколкото се докладва, това не означава, че и у нас има подобно разминаване между официална статистика и по-задълбочен анализ на данните.